Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV: Meer zekerheid en loon naar werken

"Echte groei reflecteert zich in vaste banen en fatsoenlijk loon." Zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie op de vandaag gepresenteerde Miljoenennota.

Limmen: "De bedrijfswinsten gieren door het dak, maar de onzekerheid in de samenleving neemt alleen maar toe. Dat kan niet zo zijn. Nu het eindelijk beter gaat met Nederland moet iedereen kunnen profiteren van die welvaart, zeker de middengroepen die in de crisis de grootste offers gebracht hebben."

Onzekerheid groeit

"Inmiddels werkt bijna 40% van de middengroepen op een flexcontract, ouders moeten bijspringen bij studerende kinderen", vervolgt Limmen. "Steeds vaker zijn middengroepen afhankelijk van een tweede inkomen om het hoofd boven water te houden. Daarom ligt bijvoorbeeld ook de eigen bijdrage aan de zorg heel gevoelig. Op de woningmarkt vallen deze groepen ook nog eens tussen wal en schip. Ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning, maar de vrije huur- en koopmarkt is veel te duur. Vooruit kijken, een gezin stichten, is voor deze groep steeds moeilijker, en dat moet stoppen."

"Deze problemen masseer je niet weg met alleen maar extra koopkracht. Het vraagt van een nieuw kabinet ingrepen om zekerheid te bieden aan mensen. Het terugdringen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt moet daarvan de kern vormen. Ook de ouderenwerkloosheid moet worden aangepakt. Jongeren verdienen een betere start op de arbeidsmarkt dan het zoveelste tijdelijk contract."

Investeer in onderwijs

Over het onderwijs zegt Limmen: "Misschien wel mijn grootste teleurstelling in deze begroting zit hem in het voorstel omtrent het loon voor leraren. Leerkrachten in het primair onderwijs hebben recht op een beter salaris en minder werkdruk, dat vraagt structurele investeringen van het kabinet. De huidige toezegging is onvoldoende, de acties in het onderwijs gaan door zolang leraren en leraressen op de basisschool er niet echt een flinke duit bijkrijgen. Het nieuwe kabinet zal moeten leveren."

Laat ouderen structureel meedelen in de  groei

De CNV-voorzitter vindt dat ouderen meer moeten profiteren van het economisch herstel. "Ouderen met een pensioen van gemiddeld 37.000 euro of meer gaan er op achteruit. Dat kan niet zo zijn. Vooral middengroepen en ouderen moeten nu eindelijk eens voelen dat het ons economisch beter gaat, want zij zijn het die tijdens de crisis de grootste offers gebracht hebben. En dát is de opdracht voor het nieuwe kabinet."

loon

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid