Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-leden vrijwel unaniem voor acties openbaar vervoer

De leden van CNV Vakmensen zijn vrijwel unaniem bereid om actie te voeren voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer (ongeveer 12.000 werknemers).

Dat blijkt uit een ledenraadpleging die de bond afgelopen week heeft gehouden. “We hebben de werkgevers vandaag een ultimatum gesteld, in een uiterste poging om acties te voorkomen”, zegt CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen. 

Voorwaarden

Het ultimatum loopt af op maandag 6 juni om 12.00 uur. In het ultimatum stelt CNV Vakmensen een aantal voorwaarden waaraan de nieuwe cao moet voldoen, zoals een goede loonsverhoging en geld voor scholing, meer inspraak in de roosters, meer perspectief voor uitzendkrachten en een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk.

Uitkomst ledenraadpleging duidelijk

Het cao-overleg eindigde op 10 mei met een “eindsituatie”, zoals de onderhandelaars het hebben verwoord. De werkgevers wilden slechts een eenjarige cao afspreken, met een beperkt aantal afspraken. “We hebben het neutraal aan de leden voorgelegd, en de uitkomst is duidelijk: onze leden zien dit niet zitten”, zegt Van der Meulen. “Ze willen een volwaardige cao.”

Mogelijk vanaf 6 juni acties

Als de werkgevers niet ingaan op het ultimatum, zijn vanaf maandagmiddag 6 juni acties te verwachten, zegt Van der Meulen. “We hopen dat het niet nodig is, want met acties treffen we helaas vaak ook het publiek. De bal ligt nu bij de werkgevers.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid