Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-leden steunen massaal cao-resultaat openbaar vervoer

Onder de leden van CNV Vakmensen is veel steun voor het onlangs bereikte cao-resultaat in het openbaar vervoer. Uit de ledenbijeenkomsten en de ledenpeiling blijkt dat bijna 90% van de leden ermee akkoord is.

“De chauffeurs reageren overwegend erg positief. Ze zijn blij dat de acties een goed resultaat hebben opgeleverd, met een aantal uitstekende afspraken”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

Nieuwe cao

De uitslag betekent dat CNV Vakmensen akkoord is met de nieuwe cao voor het openbaar vervoer. De cao heeft een looptijd van 2,5 jaar, van 1 januari 2018 tot 1 juli 2020. Naast een goede loonsverhoging en afspraken over het aanpakken van de werkdruk bevat de nieuwe cao nog een aantal belangrijke afspraken. Bijvoorbeeld over een werkgelegenheidsgarantie, scholing en de aanstelling van 1.000 uitzendkrachten of BBL’ers gedurende de looptijd van de cao.

Aanpak werkdruk: vinger aan de pols

De langdurige actie-periode heeft ook duidelijk gemaakt dat de sector een serieus probleem heeft, zegt Chikhi. “De werkgevers erkennen zelf ook dat veel chauffeurs te maken hebben met een hoge werkdruk. Het is in de loop van de tijd steeds meer gaan knellen, door de hele manier van aanbesteden, de sterke concurrentie en de toenemende invloed van ict op de planning. We moeten echt weer terug naar de menselijke maat in het openbaar vervoer. Daarom gaan we als vakbond de gemaakte afspraken in de praktijk nauwgezet volgen. We houden de vinger aan de pols, vervoersbedrijven moeten serieus aan de slag met de werkdruk en alert reageren op signalen van werknemers.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid