Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-leden staan achter cao-akkoord horeca

De leden van CNV Vakmensen hebben met een grote meerderheid (ruim 80%) ingestemd met het onlangs bereikte cao-akkoord voor de horeca. “Na jaren zonder cao zijn werknemers blij dat er weer een nieuwe cao is, die iedereen duidelijkheid en zekerheid geeft”, zegt onderhandelaar Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen.

De 400.000 werknemers in de horeca hadden al sinds april 2014 geen cao meer, met alle gevolgen vandien. “Niemand wist meer waar hij aan toe was”, zegt Twerda. “Deze cao is voor ons een nieuwe start: na een lange periode zonder cao hebben we de onderkant weer gelijk getrokken, iedereen werkt weer volgens dezelfde afspraken. En iedereen gaat er in de nieuwe cao op vooruit. Voor werknemers die inmiddels al jaren op het minimumloon zitten, zal het een flinke stap vooruit betekenen.”

Sociale agenda

Voor CNV Vakmensen is de cao – die per 1 januari ingaat en voor twee jaar geldt – een nieuwe start om samen met de werkgevers te werken aan een sociale agenda. “We gaan met elkaar inhoud geven aan de écht belangrijke vraagstukken in de horeca. We willen het imago van de horeca opkrikken en kijken wat nu echt nodig is om de sector aantrekkelijk te maken en te houden voor werknemers, zonder daarbij het ondernemerschap te frustreren. Voor ons als vakbond is de ontwikkeling van werknemers essentieel. Het werk in de horeca moet niet alleen leuk geld opleveren, maar ook bijdragen aan je loopbaan. Werken in de horeca moet een upgrade geven aan je cv en je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Daarmee wordt het ook voor studenten en scholieren een aantrekkelijke sector om in te werken. Dat betekent dat werkgevers ook bereid moeten zijn om echt te investeren in de kwaliteit van werknemers. Daarmee willen we de komende twee jaar aan de slag.”

Voor iedereen

De cao wordt bij het ministerie van SZW voorgedragen voor een algemeen verbindend verklaring (avv). Twerda: “Daarmee geldt de cao voor elke werkgever en werknemer in de horeca. Dat is belangrijk, want daarmee is – na jaren van onduidelijkheid in de sector – het speelveld aan de onderkant weer gelijk getrokken.”

Horecamedewerwerk schenkt sterke drank in

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid