Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-leden in supermarkten verwerpen cao-bod werkgevers

De supermarkt-werkgevers moeten met een beter cao-bod komen. Dat is kortweg de boodschap van de leden van CNV Vakmensen. “Driekwart van onze leden ziet het cao-bod van de werkgevers niet zitten, blijkt uit een ledenraadpleging. Het is simpelweg te laag”, zegt CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda.

De supermarkt-cao geldt voor zo’n 140.000 werknemers. De huidige cao is per 1 april van dit jaar verlopen. De werkgevers bieden de werknemers nu een eenjarige cao, waarin de lonen in totaal met 2,5% omhoog gaan. “Dat lijkt nog redelijk, maar de loonsverhoging komt veel te laat in het jaar, pas in oktober en december. Als je dat gaat omrekenen naar de looptijd van een eenjarige cao, is de loonsverhoging nog geen 0,9%. Dat vinden onze leden echt te weinig. Die boodschap hebben we overgebracht aan de werkgevers.”

Belonen voor inzet

Het bod van de werkgevers is volgens Twerda een miskenning van de waarde van de werknemers. “Goed werkgeverschap betekent dat je je personeel op waarde schat en hen op z’n minst beloont voor hun inzet. Maar in het voorstel van de werkgevers leveren de werknemers juist koopkracht in. Ze moeten net zo hard werken, maar de waarde van hun loon is minder, ze kunnen er minder voor kopen.”

Niet het onderste uit de kan

Volgens Twerda hebben de vakbonden zich tijdens de onderhandelingen “zeer redelijk” opgesteld. “We hebben meegedacht en echt niet het onderste uit de kan willen halen. Maar het lijkt wel of we met kleine kruideniers te maken hebben. Onze leden zijn duidelijk: dit gaat hem zo niet worden.”

Cao supermarkten

De cao supermarkten is de verzamelnaam voor twee cao’s: de cao levensmiddelenbedrijf (LMB) en de cao Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL). In totaal vallen hier zo’n 140.000 werknemers onder.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting