Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-leden in containersector stemmen voor acties

De CNV-leden in de containersector hebben vandaag in grote meerderheid gekozen voor acties. “We willen dat er werk is voor iedereen die de komende jaren in de Rotterdamse haven zijn baan verliest. Maar het havenbedrijf en de werkgevers zijn vooralsnog niet bereid om daarover afspraken te maken”, zegt Albert van Damme, bestuurder van CNV Vakmensen. “Maandenlang praten heeft niks opgeleverd. We hebben nu geen andere keus dan actievoeren.”

De CNV-leden konden vandaag hun mening geven over het mislukte overleg. “Ze hebben kennis genomen van de halsstarrige houding van het havenbedrijf en de onderlinge verdeeldheid onder werkgevers”, zegt Van Damme. “Ze constateren ook dat niemand de verantwoordelijkheid neemt om solidair en collectief concrete afspraken te maken, om boventalligheid in de sector te voorkomen. Dat is bij veel van onze leden in het verkeerde keelgat geschoten. Wij zijn een vakbond die graag naar oplossingen zoekt. Maar als dat niet lukt, zoals nu, dan wordt het tijd voor actie.”

Banenverlies

In de Rotterdamse containersector verdwijnen de komende jaren honderden banen, vanwege toenemende automatisering. De schattingen lopen uiteen van 200 tot 800 banen (op een totaal van ongeveer 3.500). Van Damme: “Er is miljarden geïnvesteerd in de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Er zijn honderden miljoen gestoken in de bouw van nieuwe terminals. Rederijen hebben miljoenen aan kortingen gekregen. Er zijn miljoenen opzij gezet voor compensatie van de natuur. Maar voor een werkgelegenheidsfonds – dat oplossingen zou kunnen bieden om boventalligheid te voorkomen - is geen cent beschikbaar.”

Perspectief

De vakbonden hebben maandenlang overleg gevoerd met het havenbedrijf en de werkgevers. “We hadden goede hoop dat we er in goed overleg uit zouden komen, maar dat is helaas niet gelukt. We willen harde toezeggingen die de werknemers echt perspectief bieden op werk.”

Acties

Eerder deze week stemden de FNV-leden ook voor acties. “We gaan nu met elkaar overleggen over wanneer en hoe”, zegt Van Damme. “Het havenbedrijf en de werkgevers hebben nog twee kansen: nog deze week krijgen ze een voorultimatum van ons. Als daar geen positieve reactie op komt, volgt er een ultimatum. Ik voorspel een warme winter in de haven.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid