Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

CNV-leden akkoord met schoonmaak-cao

De leden van CNV Vakmensen hebben in overgrote meerderheid ingestemd met het onlangs bereikte cao-resultaat in de schoonmaak (voor 120.000 schoonmakers). Dat is de uitkomst van een ledenpeiling.

In de tweejarige cao, van 1 januari 2017 tot 1 januari 2019, stijgen de lonen met in totaal 3,75%. Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering in december 2017 iets omhoog (van 2,2% naar 2,4%) voor schoonmakers met 8 of meer dienstjaren.

Scholing

CNV Vakmensen is tevreden over de 300.000 euro die beschikbaar komt voor scholing. “Dat geld gaan we gebruiken voor schoonmakers die graag een cursus of opleiding willen volgen, zodat ze daarmee ook een nieuwe stap in hun loopbaan kunnen maken”, zegt onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

Drie projecten

Verder starten de komende periode een aantal belangrijke projecten. “De cao is wat ons betreft een feit, maar we gaan zeker niet stilzitten”, zegt Kampherbeek. “Er komt een onderzoek naar de verbreding van werkzaamheden voor schoonmakers. Denk aan post rondbrengen, cateringwerkzaamheden, planten verzorgen of klein onderhoud. Als mensen daarmee hun uren kunnen uitbreiden, levert hen dat flink meer inkomen op.”

Er komt ook een nieuw onderzoek naar de werkdruk bij schoonmakers. “We willen kijken wat het kan betekenen als schoonmakers meer zelf kunnen bepalen wanneer ze werken.”

Een derde project betreft de robotisering in de schoonmaak. “We onderzoeken de gevolgen en willen graag weten wat er op ons afkomt. Welk werk verdwijnt er? Wat betekent dat voor de hele dienstverlening en de werkgelegenheid in de schoonmaakbranche?”

Lees meer over het cao-resultaat >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid