Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

CNV-kaderleden wijzen cao-eindbod transportsector af

De CNV-kaderleden zien het cao-eindbod van de werkgevers in de transportsector niet zitten. “Vrijwel unaniem vinden ze dat het eindbod van tafel moet”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel. “Vooral oudere en loyale werknemers schieten hier enorm bij in. Het is een moeilijk verhaal, we willen dit echt aan alle werknemers voorleggen.”

De werkgevers presenteerden op 8 maart een cao-eindbod voor de 140.000 werknemers in de transportsector. In een driejarige cao bieden de werkgevers een loonsverhoging van 10%. “Dat klinkt op het eerste gezicht fraai, maar als je alles op een rij zet is er veel op af te dingen. Grote groepen werknemers worden tegen elkaar uitgespeeld.”

Raadpleging

CNV Vakmensen organiseert in april ledenbijeenkomsten, gecombineerd met een online raadpleging via het online cao-platform ‘Je Achterban’. De stemmodule is vanaf 1 april hier te vinden. Van Rijssel: “Iedereen kan over het cao-eindbod stemmen, ook niet-leden. We vinden het belangrijk dat alle werknemers hier hun mening over kunnen geven.”

Probleem in het cao-eindbod van de werkgevers is dat een grote groep werknemers veel vakantie- en atv-dagen kwijtraken. Van Rijssel: “Die kunnen ze deels terugkopen via een persoonlijk keuzebudget, maar dat kost je dus geld. Daar gaat je loonsverhoging.”

Verschillende groepen

Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat het eindbod uiteenlopende gevolgen heeft voor verschillende groepen werknemers. “We hebben te maken met de samenvoeging van twee cao’s, die van TLN en KNV. En daarnaast geldt de cao voor verschillende groepen werknemers. Pakweg de helft is vrachtwagenchauffeur. Voor hen willen de werkgevers het basissalaris verhogen en tegelijkertijd de overurentoeslag verminderen. Het hangt er dus maar net vanaf waar je zit. Maar het zijn vooral de oudere werknemers en werknemers die lang in de sector werken, die met dit eindbod aan het kortste eind trekken.”

Bijeenkomsten

Zaterdag 1 april organiseren de bonden (CNV en FNV) in Utrecht een bijeenkomst voor de werknemers die onder de KNV-cao vallen. Later in april zijn er informatiebijeenkomsten verspreid over het land (in Dordrecht, Leiden, Breda, Venlo, Ureterp, Zwolle en Apeldoorn). “Eind april maken we de balans op, op basis van de ledenbijeenkomsten en de raadpleging via Je Achterban. We roepen alle werknemers op om te laten horen wat ze ervan vinden”, zegt Van Rijssel.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid