Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-kaderleden geven positief stemadvies cao-resultaat OV

De cao-commissie van CNV Vakmensen, bestaande uit CNV-kaderleden, legt het cao-resultaat in het openbaar vervoer positief voor aan de leden. Volgende week zijn er op 18 plaatsen in het land bijeenkomsten, waar CNV-leden hun mening kunnen geven. Zolang de ledenraadpleging loopt, zijn de stakingen opgeschort.

“De eerste reacties op het cao-resultaat uit het land zijn overwegend positief”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “De chauffeurs zijn blij dat er eindelijk een resultaat is, met concrete afspraken. Die bespreken we volgende week met de leden. De uitkomst wachten we af. Onze kaderleden beoordelen het resultaat in elk geval positief, dat is natuurlijk al een signaal.”

Eén dag gratis vervoer?

In verschillende provincies (Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland) hebben politieke partijen gepleit voor een dag gratis openbaar vervoer, als compensatie voor de reizigers die last hebben gehad van de staking. “Een sympathiek gebaar voor de reizigers”, vindt Chikhi. “Maar ik vraag de provinciebestuurders ook om zich eens goed te bezinnen op wat hier nu werkelijk aan de hand is. De staking heeft een diepere oorzaak, namelijk een diepe onvrede bij de chauffeurs over de almaar toegenomen werkdruk, het gejaag en het geknijp in de roosters. Dat is vooral het gevolg van een doorgeslagen marktwerking, waarbij vervoerbedrijven alles doen om een aanbesteding binnen te slepen. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de chauffeurs en de reizigers. De chauffeurs hebben nu op de rem getrapt en een duidelijk signaal afgegeven. Niet alleen aan de werkgevers, maar ook aan opdrachtgevers. De provincies moeten niet alleen één dag Sinterklaas willen spelen, maar ook echt hun verantwoordelijkheid nemen voor de werkomstandigheden in het openbaar vervoer.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid