Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV gaat niet in op voorstel werkgevers metalektro

CNV Vakmensen is niet ingegaan op een nieuw voorstel van werkgeversorganisatie FME aan de vakbonden. De bond heeft vandaag per brief aan de werkgevers toegelicht waarom.

“We willen graag praten over een nieuwe cao, als de werkgevers bereid zijn om serieus in te gaan op de eisen die we eerder hebben neergelegd. Daar is opnieuw geen sprake van, helaas”, constateert onderhandelaar Loes Bezemer-Videler van CNV Vakmensen.

Acties gaan door

Dat betekent dat de acties voor een nieuwe cao metalektro (150.000 werknemers) voorlopig gewoon doorgaan. Deze week ligt het zwaartepunt van de acties in Zuidwest-Nederland:

  • Op donderdag 13 september is er een 24-uursstaking bij alle metaalbedrijven uit Zuidwest-Nederland (o.a. IHC, Damen, Heerema, Brush HMA, Hollandia, Kone, Prysmian, Fokker). Actiebijeenkomst van 6.15 tot 10.00 uur voor de poort van IHC, Molendijk 94 in Sliedrecht.
  • Op vrijdag 14 september gaat de staking verder en wordt omgezet in een 48-uursstaking voor alle metaalbedrijven uit Zuidwest-Nederland. Actiebijeenkomst van 6.15 tot 9.30 uur voor de poort van Brush HMA.

Niet serieus

Volgens Bezemer-Videler hebben de werkgevers eind vorige week met een ‘nieuw ultiem loonbod’ een poging willen doen om acties te voorkomen. “Dat gaat hen niet lukken”, weet Bezemer-Videler. “Het aanbod van de werkgevers lijkt op het eerste gezicht misschien een fraai verhaal. Maar het was ons al snel duidelijk dat de werkgevers niet substantieel over de brug willen komen en dit soort capriolen alleen maar uithalen voor de bühne. Ze wijzen al onze voorstellen af en komen niet tegemoet aan de wensen van werknemers. Dat is bijzonder spijtig. Deze tijd vraagt om een aantrekkelijke en toekomstbestendige cao. De tijden van verslechteringen zijn voorbij. Maar er zijn gewoon onvoldoende aanknopingspunten om hierover met de werkgevers in gesprek te gaan.”

Wat wil CNV Vakmensen?

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao onder meer zeggenschap voor werknemers op verschillende fronten, zoals ontwikkeling, scholing en werktijden, respect voor elke levensfase, gelijke rechten voor alle werknemers en een eerlijke verdeling van de winst, met daarbij een goede loonsverhoging. Bezemer-Videler: “We willen met elkaar een vitale sector, waar het aantrekkelijk werken is, waar oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en waar jongere werknemers een toekomstperspectief hebben.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid