Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV: Woningcorporaties schofferen eigen werknemers en politiek

Woningcorporaties blijven weigeren te onderhandelen over een nieuwe cao. Daarmee voorkomen de corporaties dat hun werknemers profiteren van de verlaging van de pensioenpremies die dit jaar is ingegaan.

En woningcorporaties voorkomen dat hun bestuurders loon moeten inleveren door onder een cao te vallen. "Zonder overleg kunnen er geen afspraken gemaakt worden over pensioenen en lonen. Door de onderhandelingen te boycotten schofferen woningcorporaties hun eigen werknemers en de politiek", aldus CNV Vakmensen onderhandelaar Johannes Osinga.

Politieke wens

De Tweede Kamer nam op 11 december vorig jaar nog een motie aan om er bij Aedes op aan te dringen om salarissen van corporatiebestuurders onder de cao te laten vallen. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft deze wens overgebracht aan Aedes. In zijn antwoorden* op Kamervragen van de SP bevestigt de minister de stelling van CNV en FNV dat werknemers moeten profiteren van de verlaging van de pensioenpremies: "Het ligt voor de hand dat een verlaging van de pensioenpremie leidt tot een hoger loon." Osinga: "Het gaat om 29.000 werknemers die 3% van hun loon wordt onthouden. Terwijl de corporatiebobo's handig gebruik maken van de wet om zo lang mogelijk hun eigen zakken te vullen. De regering kan werkgevers en werknemers niet dwingen om in overleg te treden en de WNT is nog niet van toepassing op de corporaties". Nu de Kamer en de regering hierop aandringen, hopen de vakbonden dat woningcorporaties hun maatschappelijke verantwoordelijkheid wel gaan inzien.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid