Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

CNV doet niet mee aan acties bij NS

Vanaf maandag 19 juni voert collega-vakbond FNV acties bij NS. Leden van CNV Vakmensen doen hier niet aan mee en zullen gewoon gaan werken. Hoe zit dat precies?

Acties op het spoor hebben ingrijpende gevolgen voor de dienstregeling. Veel reizigers worden hierdoor ernstig gedupeerd. De CNV-leden bij NS zullen daarom niet snel overgaan tot werkonderbrekingen of stakingen. Dat doen we alleen in uiterste noodzaak. Waar draait het dan precies om? En hoe denken wij daarover?

Tweede conducteur op elke dubbeldekker

Natuurlijk, ook wij zouden het best een goed idee vinden als elke dubbeldekker standaard een tweede hoofdconducteur krijgt. Die is 10 jaar geleden al afgeschaft. We vonden dat geen goed plan, maar om daar nu nog op terug te komen gaat wel erg ver. Wat we wèl belangrijk vinden, is dat er altijd een tweede hoofdconducteur is op de late treinen. Daar hebben we met NS harde afspraken over gemaakt in het kader van de sociale veiligheid. En daar houden we het bedrijf ook aan.

Spoorlijnen in het noorden

NS wil niet mee gaan bieden op een aantal spoorlijnen in het noorden (boven Groningen en Leeuwarden). NS wil zich concentreren op het hoofdrailnet. Dit heeft het spoorbedrijf ook beloofd aan de politiek. Om daar nu op terug te komen en alsnog op die lijnen te gaan bieden, is niet geloofwaardig. NS wil voor Den Haag een betrouwbare partner zijn en daar hebben wij begrip voor.

Verkoop stationsformules

NS wil voor een aantal winkelformules op de stations concessies uitgeven. Daarover moet nog een definitief besluit worden genomen. Dat ligt nu bij de centrale ondernemingsraad. We hebben wel onze zorgen uitgesproken over de gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van de werknemers, die nu nog onder NS vallen.

Centralisaties

Wij vinden dat NS als grote werkgever ook een verantwoordelijkheid heeft voor de werkgelegenheid in de regio. Maar het gaat te ver om afspraken die twee jaar geleden zijn gemaakt, weer terug te draaien. Wij houden NS aan de uitspraak dat centralisatie geen doel op zich is. Dat betekent dat wij elke verplaatsing kritisch bekijken. Los daarvan kan het natuurlijk gebeuren dat er werk verdwijnt. Als dat het geval is, dan is het aan de vakbonden om met NS goede sociale afspraken te maken. En dat doen we ook.

Reageren?

Wil je reageren? Dat kan via ons platform Je Achterban.


Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid