Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV bezorgd over trage vergunningenbeleid vanwege stikstofregels

Bouwend Nederland, CNV en FNV zijn ernstig bezorgd over het intrekken van de beleidsregels voor het verlenen van vergunningen op grond van de wet natuurbescherming door de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland. Dit beperkt de mogelijkheden om nu vergunningen te verlenen enorm. Veel bouwprojecten zullen hierdoor nog langer stilliggen.

Nog langer onduidelijkheid kan onze sector niet verdragen. Uit een enquête blijkt dat 40 procent van onze ondernemers een personeelsstop heeft ingevoerd. Nog eens 40 procent overweegt om dit op de korte termijn te doen als gevolg van de stokkende vergunningverlening. Dit betekent een acuut probleem voor de bouw. Duizenden banen van mensen staan op het spel. Mensen die keihard nodig zijn om huizen te bouwen, infrastructuur aan te leggen en Nederland duurzamer te maken. Een onnodige economische crisis dreigt, aldus de sociale partners in de bouw.
 
Volgens de drie organisaties heerst bestuurlijk onvermogen. Overheden die niet samenwerken om de vergunningverlening op korte termijn vlot te trekken. "We hebben nu behoefte aan tijdelijke noodmaatregelen voor de bouw zodat we weer aan de slag kunnen en geen afscheid moeten nemen van mensen die Nederland keihard nodig heeft. De bouw is niet de oorzaak en ook niet de oplossing van de stikstofcrisis", zo stellen ze in een gezamenlijk persbericht.

Grote schade aan de bouw- en infrasector

Uit een enquête van Bouwend Nederland die door ruim 800 van de 4300 aangesloten lidbedrijven werd ingevuld blijkt dat de stikstofcrisis bij hen alleen nu al meer dan 950 projecten direct raakt. Hierdoor worden ruim 24.000 huizen niet gebouwd. Daarmee staan 24.000 woningzoekers nog langer in de rij en 26.000 banen op de tocht. Een omzetverlies van 4,4 miljard euro dreigt. 

Drempelwaarde en ontheffing tijdelijke piek

Bouwend Nederland, CNV en FNV roepen de Tweede Kamer in een brief op de maatschappelijke gevolgschade te voorkomen die dreigt als gevolg van de stikstofcrisis. De onzekerheid die ontstaat op het gebied van werkgelegenheid is onwenselijk en onnodig. In de brief pleiten zij verder om op korte termijn een drempelwaarde in te stellen voor de stikstofuitstoot en het toestaan van de tijdelijke piek in stikstofuitstoot tijdens de aanlegfase van bouwprojecten. Hiermee kan het leeuwendeel van de bouwvergunningen weer worden verleend.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting