Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV bereidt zich voor op acties openbaar vervoer

CNV Vakmensen bereidt zich voor op acties in het openbaar vervoer en een mogelijke 24-uursstaking op donderdag 4 januari. “De ledenvergaderingen lopen nog tot eind deze week, maar ze laten tot nu toe een heel duidelijk beeld zien: de leden zijn bereid om actie te voeren voor een nieuwe cao”, zegt onderhandelaar Sanne van der Meulen van CNV Vakmensen.

Het overleg over een nieuwe cao voor de ongeveer 12.000 werknemers in het openbaar vervoer ligt sinds 23 november stil. CNV Vakmensen is bezig met een ledenraadpleging, die nog tot eind deze week duurt. Maar de 15 (van de 21) ledenbijeenkomsten die inmiddels achter de rug zijn, geven volgens Van der Meulen al een duidelijk beeld. “Zoals het er nu uitziet, gaan we eind deze week een ultimatum stellen aan de werkgevers. Intussen bereiden we samen met FNV acties voor en een 24-uursstaking op donderdag 4 januari.”

Meer dan alleen loon

CNV Vakmensen wil dat de werkgevers meer aandacht hebben voor wat de werknemers bezighoudt. “Het gaat ons niet alleen om meer loon. Maar ook om meer ruimte in de dienstregeling: minder gejaag, meer tijd voor een normale pauze en voor service aan de reizigers. We vinden het daarnaast ook belangrijk dat er geld is voor scholing én dat er meer perspectief komt voor de vele uitzendkrachten die nu op de bus rijden.”

Deze week heeft de bond nog ledenvergaderingen in Tilburg, Apeldoorn, Spijkenisse, Eindhoven, Leiden en Goes.

Lees meer over de inzet van CNV Vakmensen >

Cao

De cao openbaar vervoer geldt voor ongeveer 12.000 werknemers bij grote vervoersbedrijven als Connexxion, Arriva, Syntus, Qbuzz en EBS.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid