Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-advies aan provincie Zuid-Holland over aanbesteding busvervoer

Vervoerbedrijven Qbuzz en EBS zouden moeten worden uitgesloten van de aanbestedingsprocedure in het Zuid-Hollandse concessiegebied Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfherenlanden (DAV). Dat stelt CNV Vakmensen vandaag in een brief aan de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

“Het is niet onze gewoonte om ons te mengen in een aanbestedingsprocedure, maar dit keer is daar wel aanleiding voor”, licht CNV-bestuurder Evert Jan van de Mheen de brief toe. “Qbuzz en EBS weigeren namelijk om over te gaan op cashloos betalen. Terwijl we daar met de sector harde afspraken over hebben gemaakt.”

Nieuwe concessie

Half januari 2018 neemt de provincie Zuid-Holland een besluit over de nieuwe DAV-concessie, die halverwege december 2018 ingaat. Voor zover bekend hebben drie vervoerders hierop ingeschreven: Arriva (de huidige vervoerder), Qbuzz en EBS. In de brief pleit CNV Vakmensen ervoor om Qbuzz en EBS uit te sluiten van de aanbestedingsprocedure.

Geen contant geld

Van de Mheen: “We pleiten er al jaren voor om het cash geld van de bus te halen, om een einde te maken aan gewelddadige overvallen. Die druk heeft gewerkt: Arriva haalt per 1 januari het contant geld van de bus. Andere vervoerders – Connexxion, Hermes en Syntus – gaan daarin mee. Uiterlijk in mei 2018 gaan ze over op cashloos betalen. Maar EBS en Qbuzz zijn erop teruggekomen, ze gaan het niet invoeren. Daarmee laten ze zien dat ze onvoldoende willen investeren in sociale veiligheid, zowel voor de chauffeurs als voor de passagiers. Dus zijn ze in onze ogen de concessie niet waard.”

Ongelijk speelveld

Als EBS en Qbuzz blijven weigeren om over te stappen op cashloos betalen, ontstaat volgens Van de Mheen een ongelijk speelveld. “Het ene vervoerbedrijf investeert in sociale veiligheid, het andere niet.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid