Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Chauffeurs zijn onterecht bestraft met korting op salaris

Transportbedrijf Snel uit Woerden is door de rechtbank Midden-Nederland op de vingers getikt. Het bedrijf moet twee chauffeurs compenseren, omdat ze ten onrechte zijn ‘bestraft’ door hen minder werk te geven.

“Een mooie uitspraak, die laat zien dat werknemers sterk staan en niet met zich hoeven laten sollen”, vindt Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. De bond nam het voor de twee chauffeurs op, toen ze vanaf 11 juni opeens andere ritten kregen en minder uren gingen maken. De chauffeurs verdienden daardoor vele honderden euro’s per maand minder aan overwerk en toeslagen. De maatregel was een ‘straf’ van transportbedrijf Snel, omdat de chauffeurs niet wilden tekenen voor een regeling over vakantiedagen.

Onder druk gezet

“De werknemers zijn onder druk gezet”, zegt Van Rijssel. “Ze moesten een voor een bij de directeur komen en beloven dat ze akkoord zouden gaan met die compensatieregeling. Zo niet, dan zou dat grote financiële gevolgen hebben. Pure chantage. Je zou dit gedrag misschien verwachten bij louche transportbedrijfjes, maar niet bij een bedrijf dat al zo lang bestaat en bovendien is aangesloten bij TLN.”

Onrechtmatig

De rechtbank van Midden-Nederland heeft de werknemers onlangs in het gelijk gesteld. De rechter oordeelt, op basis van bewaarde e-mails en gespreksverslagen, dat het transportbedrijf in zijn handelwijze uit de bocht is gevlogen. Letterlijk oordeelt de rechter: “Het is onrechtmatig om in een juridisch geschil druk te zetten op werknemers door hen substantieel minder werk te geven dan gebruikelijk (terwijl er wel genoeg werk is) en daarmee hun inkomen te laten kelderen.”

Compenseren

Het transportbedrijf moet de twee chauffeurs nu compenseren voor het gemiste salaris. Ze krijgen in totaal ruim 3.000 euro én de garantie dat ze hetzelfde aantal uren kunnen blijven maken als ze daarvoor gewend waren. Van Rijssel: “We hopen dat chauffeurs zich hierdoor gesterkt voelen: je hoeft dit soort gedrag van je werkgever niet te pikken. We hopen ook dat werkgevers hier lessen uit trekken. En zeker degenen die zijn aangesloten bij TLN; die zouden toch beter moeten weten. We werken er met z’n allen keihard aan om de sector aantrekkelijk te maken voor nieuwe groepen werknemers, zoals vrouwen. Daar hoort een goed personeelsbeleid bij.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting