Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CBS onderstreept noodzaak gelijk speelveld in de bouw

Twaalfduizend zzp’ers erbij en 200.00 vaste banen verdwenen in de bouw, in amper zes jaar tijd. Dat is een helder signaal.

“De cijfers van het CBS maken inzichtelijk wat CNV Vakmensen al enige jaren verkondigt: de bouw holt zichzelf uit op deze manier. Werkgevers zullen nu moeten kiezen om die trend te keren”, stelt Gijs Lokhorst. Hij is sectorbestuurder Bouw bij CNV Vakmensen. “Er moeten afspraken komen die een gelijk speelveld creëren en de doorgeschoten flex in de bouw weer neutraliseren.”

Van de bijna 200.000 mensen die tussen 2008 en 2014 verdwenen uit de bouwsector – zo berekent het CBS – vond de helft ander werk. “Maar bijna een derde dáárvan, zo’n 30.000 mensen dus, mocht alleen als uitzendkracht weer terugkomen in de bouw. Tegen heel andere arbeidsvoorwaarden dus dan voorheen”, interpreteert Lokhorst de CBS-cijfers. “De groep werknemers in loondienst is dus fors ingekrompen.”

Bom

“Het steeds verder ‘kaasschaven’ aan de groep werknemers in loondienst legt een bom onder een hele serie collectieve afspraken. Afspraken die - om in bouwtermen te blijven - een noodzakelijk fundering leggen onder een sector. Gezamenlijk zorgdragen én meebetalen aan gericht onderwijs en opleiding bijvoorbeeld. En natuurlijk afspraken over collectieve arbeidsvoorwaarden, de cao. Zelfs een pensioenvoorziening komt uiteindelijk in gevaar als de uitstroom voortduurt. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden moet worden voorkomen, daarvan moeten ook werkgevers doordrongen zijn”, aldus Gijs Lokhorst.

“Terugdraaien van de uitstroom is geen optie. Weer gezond en aantrekkelijk maken van de sector is dat wel. Daarop moeten werkgevers en vakbonden zich richten de komende tijd.”
Speelveld in de bouw

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid