Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao voor transportsector moet grondig op de schop

De cao voor de 150.000 werknemers in het beroepsgoederenvervoer gaat wat CNV Vakmensen betreft grondig op de schop. “We willen graag een moderne cao. En om de werkgevers daarbij een handje te helpen, hebben we de oude ‘retro-cao’ alvast op een aantal belangrijke punten herschreven”, zegt CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel.

CNV Vakmensen heeft de herschreven versie vandaag aangeboden aan de werkgeversdelegaties (TLN en VVT), als aftrap voor de cao-onderhandelingen die later dit jaar starten. De huidige cao – die vanwege de coronacrisis simpelweg met een jaar was verlengd – loopt eind dit jaar af.

Niet stilstaan

“We staan nu een jaar stil, de coronacrisis mag geen rem zijn om de cao te moderniseren”, vindt Van Rijssel. “Met stilstand komen we niet verder. Als er één sector is die dat zou moeten begrijpen, dan is dat toch wel de transportsector. Daarom moedigen we de werkgevers aan om met ons mee te gaan in die modernisering. Daarmee doen we recht aan al die mensen die in een cruciale sector werken én maken we het beroep ook aantrekkelijk voor nieuwe instromers, ook voor vrouwen.”

Betere balans tussen werk en privé

De CNV-versie van de cao bevat onder meer wijzigingen die werknemers helpen om een betere balans te krijgen tussen werk en privé. “Dat is echt nodig. Simpelweg omdat werknemers die nieuw in de sector beginnen er niet over piekeren om 24/7 op afroep voor de werkgever beschikbaar te zijn”, zegt Van Rijssel.

Cao-overleg

Andere onderwerpen die CNV Vakmensen tijdens het cao-traject met de werkgevers wil bespreken zijn:

  • betere beloning
  • duurzame inzetbaarheid, zodat werknemers fit en vitaal het einde van hun loopbaan kunnen halen
  • mogelijkheden om eerder te kunnen stoppen met werken

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting