Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao verdient groter draagvlak

Elke werknemer kent het fenomeen cao. Maar er praten veel te weinig mensen over mee. Dat kan anders. De cao verdient een groter draagvlak. Daarom maken we de fundamentele keuze om ook niet-leden steeds meer te gaan betrekken bij de cao-onderhandelingen.

Ik realiseer me dat dit een gevoelige discussie is. De cao is het domein van de vakbonden. En van de vakbondsleden. Zij hebben inbreng in het cao-overleg en beslissen ook over het uiteindelijke resultaat. 

In de beeldvorming lijkt het nu soms alsof wij alleen de blanke 55-plusser vertegenwoordigen. Politici en werkgevers zeggen: jullie vertegenwoordigen de grote groep niet meer. Ik verzet me tegen dat beeld, want zo ligt het niet. Maar feit is wel dat op dit moment te weinig werknemers meepraten over de cao. Een nieuwe cao is helaas vaak niet meer dan een briefje dat eens in de twee jaar naast de koffieautomaat wordt geprikt. De cao is zo in de loop der tijd verworden tot een anoniem instituut, een automatisme. Dat willen we veranderen, het draagvlak moet en kan groter. 

Daarom maken we een duidelijke keuze om ook niet-vakbondsleden een grotere rol te gaan geven. Bijvoorbeeld door hen te betrekken in cao-platforms, waar zij hun ideeën en meningen kwijt kunnen. 

We willen dat de cao weer van iedereen wordt. Een cao waarin je je herkent, waarover je een mening hebt. Dat betekent dat de cao voor iedereen relevant moet zijn, voor jongeren en ouderen, voor werknemers in vaste dienst én voor flexkrachten. Het is bijvoorbeeld toch vreemd dat in hetzelfde bedrijf de een wel pensioen opbouwt terwijl zijn collega niks krijgt. We willen een cao voor iedereen. Een cao met belangrijke collectieve afspraken, bijvoorbeeld over mensen die langdurig aan de kant staan. Maar tegelijkertijd ook een cao die keuzevrijheid biedt aan de werknemers. We gaan voor een zo breed mogelijk draagvlak, ook onder niet-leden. Anders is de cao er straks alleen nog voor de elite met een vast contract. En dat is wel het laatste wat we willen. 

Piet Fortuin
Vicevoorzitter CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid