Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao Tankstations en Wasbedrijven in principe akkoord

CNV Vakmensen bereikte vandaag, donderdag 23 november, een principeakkoord voor een nieuwe, tweejarige cao voor tankstations en wasbedrijven.

“De transitie van wat ooit de pompbediende was naar de servicemedewerker in het tankstation annex wasstraat blijft daarin onverminderd belangrijk. Om die reden hebben we in de nieuwe cao afspraken vastgelegd dat medewerkers betaalde opleidingen kunnen volgen in klantbeleving en gastvrijheid.

'Vol super meneer?'

‘Vol-super-meneer?’ voldoet allang niet meer als klanthouding”, zo omschrijft bestuurder Gerard van Dijk van CNV Vakmensen de essentie van het vandaag bereikte principeakkoord.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 25 maanden en gaat 1 december van dit jaar in. Binnen die geldingsduur worden de lonen twee keer verhoogd, beide keren per 1 januari. De totale loonsverhoging komt uit op 4,5 procent.

Opleiding en ontwikkeling

De circa 17.000 medewerkers kunnen in het kader van de nieuwe cao jaarlijks aanspraak maken op een door de werkgever betaalde opleidingsdag. Vanuit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Tankstations en Wasbedrijven (OOTW) worden die trainingsdagen opgezet. Daarnaast ontvangen werknemers een opleidingsvoucher die recht geeft op een training naar eigen keuze. Gerard van Dijk: “Persoonlijke ontwikkeling van de werknemer staat hoog op het lijstje bij CNV Vakmensen. Mooi dat we dit in deze branche ook kunnen hanteren in de cao.”

Veiligheid

Bemande tankstations hebben in de voorbije jaren veel moeten doen aan overvalpreventie. Maar kogelwerend glas staat redelijk haaks op gastvrijheid. Van Dijk: “Daarom hebben werkgevers en vakbonden met elkaar afgesproken dat wordt onderzocht of er andere methoden denkbaar zijn die soortgelijke veiligheid van werknemers borgen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid