Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-resultaat voor werknemers mode- en sportwinkels

CNV Vakmensen heeft vandaag een cao-resultaat bereikt voor de ongeveer 70.000 werknemers die vallen onder de cao Fashion, Sport en Lifestyle. “Een goed resultaat, zeker gelet op de moeilijke omstandigheden waar veel winkels nu mee te maken hebben”, vindt onderhandelaar Wessel Breunesse van CNV Vakmensen. “De lonen gaan omhoog, we hebben afspraken gemaakt over ontwikkeling van werknemers én we gaan experimenteren met meer inspraak in de roosters.”

Het gaat om een tweejarige cao, die per 1 juli 2016 ingaat. De moeilijke marktomstandigheden maakten het cao-overleg er niet makkelijker op, zegt Breunesse. “De nood is hoog, maar tegelijkertijd verdienen de werknemers een goede cao. Juist nu. We zijn ons er goed van bewust, óók de werkgevers, dat werknemers de kans moeten krijgen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Daar gaan we de komende jaren hard aan werken. Werknemers kunnen gebruikmaken van een loopbaanscan en krijgen meer instrumenten in handen waarmee ze zich kunnen ontwikkelen.”

Meer inspraak in roosters

Bij twee bedrijven – het is nog niet bekend welke dit worden – starten proeven om werknemers meer invloed te geven op roosters en werktijden. Breunesse: “Werkgevers verlangen meer flexibiliteit van werknemers. Tegelijkertijd willen werknemers meer inspraak in hun werktijden, om werk en zorgtaken te kunnen combineren. Daar gaan we mee experimenteren.”

Lonen gaan omhoog

De lonen gaan tijdens de looptijd van de cao met minimaal 2 procent omhoog. De eerste loonsverhoging krijgen de werknemers per 1 juli van dit jaar (0,83 procent). Daarna wordt de loonsverhoging gekoppeld aan de halfjaarlijkse verhoging van het minimumloon, met een ondergrens van 0,4 procent. “De werknemers hebben dus de garantie dat hun salaris meegroeit”, zegt Breunesse. “En als de verhoging van het minimumloon hoger is dan 0,4 procent, profiteren zij daar meteen van. De uiteindelijke loonsverhoging kan dus een stuk hoger uitpakken.”

Wijziging toeslagen

In de nieuwe cao gaan de toeslagen voor avondwerk iets veranderen. Op doordeweekse avonden geldt de toeslag voortaan vanaf 22.00 uur (was 21.00 uur). Op zaterdagavond verschuift de toeslag ook naar een later tijdstip (van 18.00 naar 22.00 uur) en wordt daarnaast verlaagd (van 100 naar 50 procent). “Het lijkt misschien heel wat, maar de meeste winkels in deze branche zijn op die tijden niet open. Dus in de praktijk zullen weinig werknemers hier last van hebben”, verwacht Breunesse.

Leden

CNV Vakmensen legt het cao-resultaat komende week positief aan de leden voor. De cao Fashion, Sport en Lifestyle geldt voor ongeveer 70.000 werknemers. Bekende bedrijven zijn H&M, CoolCat, Zeeman, Wibra en Aktiesport.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid