Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-resultaat voor werknemers bij uitgeverijen

CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de 13.500 werknemers bij uitgeverijen. Opvallende afspraak is dat er een onderzoek komt naar de tarieven en (scholings)regelingen voor freelancers.

“In de uitgeverijsector werken veel freelancers, en die groep wordt alleen maar groter”, zegt onderhandelaar Robert Wonnink van CNV Vakmensen. “Het is goed dat we met elkaar kijken wat we voor die groep kunnen regelen. Denk aan duidelijke tarieven, mogelijkheden voor scholing en een collectieve faciliteit voor arbeidsongeschiktheid en pensioenen.” De studiecommissie brengt uiterlijk 1 juli 2018 verslag uit. De cao-partijen streven ernaar om per 1 oktober werkende afspraken te hebben.

Lonen

De nieuwe cao heeft een looptijd van 27 maanden (van 1 maart 2017 tot 1 juni 2019). In die periode gaan de lonen met 3% omhoog:

  • 1,5% per 1 november 2017
  • 1,5% per 1 juli 2018

Daarnaast krijgen de werknemers op 1 december een eenmalige uitkering van 300 euro (voor parttimers naar rato).

Persoonlijk Keuzebudget

Het Persoonlijk Keuzebudget (PKB) voor de werknemers blijft in de nieuwe cao in stand (inclusief de eerder afgesproken extra storting van 2%). Het PKB omvat daarmee in totaal 12% van het loon en kan door werknemers op verschillende manieren worden ingezet, bijvoorbeeld voor het kopen van verlofdagen, scholing, een extra pensioenstorting of gewoon een uitkering in geld.

Leden

CNV Vakmensen legt het cao-resultaat de komende tijd neutraal voor aan de leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid