Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-resultaat voor werknemers bij NS

De ongeveer 16.000 werknemers bij NS krijgen een eigen scholingsbudget en zijn de komende 2,5 jaar zeker van hun baan. Oudere werknemers kunnen eerder stoppen met werken, tegen gunstige voorwaarden.

Deze afspraken zijn gemaakt in een nieuwe cao, waarover zojuist een onderhandelingsresultaat is bereikt. “Een cao met plussen en minnen, met perspectief voor werknemers om op een gezonde manier bij NS aan het werk te blijven”, volgens Evert Jan van de Mheen, onderhandelaar bij CNV Vakmensen.

Lonen

De cao geldt voor 2,5 jaar, van 1 oktober 2017 tot 1 april 2020. In die periode gaan de lonen met in totaal 5,8 procent omhoog, in drie stappen:

  • 2,3% per 01/10/2017
  • 2,3% per 01/10/2018
  • 1,2% per 01/10/2019

Eigen scholingsbudget

Werknemers bij NS krijgen voor het eerst ook de beschikking over een eigen scholingsbudget. Het gaat om in totaal 750 euro voor een periode van drie jaar.

Gezond afbouwen

In de cao zijn ook afspraken gemaakt over het op een gezonde manier afbouwen van een loopbaan bij NS. “De oplopende AOW-leeftijd is echt een issue voor veel werknemers. Niet alleen bij NS trouwens. Wij willen dat werknemers op een gezonde manier en met plezier hun werk kunnen blijven doen, ook als het einde van de loopbaan in zicht komt. Daarvoor hebben we nu, naast de afspraken die we al hadden, een goede regeling getroffen.”

De regeling houdt in dat werknemers vijf jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd minder kunnen gaan werken (78%), waarbij ze 89% van hun salaris en 100% pensioenopbouw houden. De regeling is op vrijwillige basis en gaat vanaf 1 januari 2020 in.

Baangarantie

Verder is onder meer afgesproken dat werknemers bij NS een baangarantie hebben voor de duur van de cao (tot 1 april 2020).

Leden

CNV Vakmensen legt het cao-onderhandelingsresultaat de komende weken voor aan de leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid