Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-resultaat HTM: lonen omhoog, werkdruk omlaag en meer vaste banen

De kou is uit de lucht bij het cao-conflict met vervoersbedrijf HTM. De cao-partijen hebben zojuist een deal bereikt over een tweejarige cao voor de ongeveer 2.000 werknemers, meldt cao-onderhandelaar Sanne van der Meulen van CNV Vakmensen.

“We gaan nu serieus aan de slag met de werkdruk. Er komen 50 extra mensen bij, dat geeft al de nodige verlichting. Uitzendkrachten krijgen perspectief op een vaste baan bij HTM. Verder krijgen alle werknemers een extra vrije dag en kunnen oudere werknemers hun dienstverband geleidelijk afbouwen met een gunstige regeling. We hebben ook een mooie loonsverhoging afgesproken. Al met al een goed resultaat, dat ik met vertrouwen aan onze leden ga voorleggen.”

Staking was nodig

Met het cao-resultaat zijn meteen ook nieuwe acties van HTM-werknemers voorkomen, zegt Van der Meulen. Vorige week woensdag stonden de bussen en trams nog een tijdlang stil, uit onvrede onder werknemers over het uitblijven van een nieuwe cao. “Helaas was er een staking voor nodig, maar het heeft gewerkt. Er ligt nu een mooi resultaat.”

Lonen omhoog

In de nieuwe cao gaan de lonen flink omhoog. In het eerste cao-jaar (2019) krijgen de werknemers een loonsverhoging van 3,2% per 1 juli 2019 plus een eenmalige uitkering van 700 euro. In het tweede cao-jaar (2020) gaan de lonen per 1 januari 2020 nog eens omhoog met minimaal 1,5%. Als de inflatie volgend jaar hoger uitpakt, wordt dat later nog gecompenseerd.

Verder gaat de eindejaarsuitkering de komende jaren ook omhoog. In 2019 stijgt de eindejaarsuitkering met in totaal 500 euro (inclusief een vaste uitkering van 275 euro wegens het vervallen van de ‘niet-ziek-bonus’). In 2020 komt daar nog eens 400 euro bij.

Werkdruk omlaag

Het verminderen van de werkdruk stond hoog op de cao-agenda. “De werkdruk is al langer een groot probleem”, zegt Van der Meulen. “We hebben nu een serie concrete maatregelen afgesproken. Werknemers krijgen meer invloed op hun roosters. We gaan hier komende tijd mee aan de slag. Verder krijgt iedereen er sowieso een extra vrije dag bij. Daarnaast onderzoek we de mogelijkheid van de invoering van een 35-urige werkweek.”

Oudere werknemers krijgen een beter perspectief om gezond naar hun pensioen te werken. De groep medewerkers die vanaf 59-jarige leeftijd wordt vrijgesteld van nachtdiensten, wordt uitgebreid. Verder kunnen oudere werknemers – in de drie jaar voor hun pensioen – ervoor kiezen om hun dienstverband geleidelijk af te bouwen, door gebruik te maken van een financieel gunstige regeling.

Meer perspectief voor uitzendkrachten

HTM maakt veelvuldig gebruik van uitzendkrachten. Van der Meulen: “We hebben ons er in het cao-overleg hard voor gemaakt dat deze groep flexwerkers meer perspectief zou krijgen bij HTM. Dat wil zeggen: meer zekerheid over hun inkomen én zicht op een vaste baan bij HTM. Dat is gelukt, we hebben een aantal harde afspraken gemaakt. Er komen vijftig uitzendkrachten bovenop de huidige formatie van het rijdend personeel. Zij komen vanaf de eerste werkdag meteen in dienst bij HTM, voor een contract van anderhalf jaar op basis van gemiddeld 30 uur per week. Na die periode krijgen ze meteen de zekerheid van een fulltime vast contract. Voor de huidige groep uitzendkrachten bekijkt HTM wanneer zij een vast dienstverband kunnen krijgen.”

Leden

CNV Vakmensen legt het cao-resultaat komende tijd positief voor aan de leden.

HTM tram

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting