Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-akkoord voor zuivelindustrie

De ongeveer 10.000 werknemers in de zuivelindustrie krijgen een nieuwe cao. Vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over “een moderne zuivelcao, met aandacht voor inzetbaarheid, scholing en gezamenlijke verantwoordelijkheid”, zegt onderhandelaar Henk Jongsma van CNV Vakmensen.

Het gaat om een tweejarige cao, van 1 april 2018 tot 1 april 2020, met twee keer een loonsverhoging van 2,5% (per 1 april 2018 en per 1 april 2019.

Eigen budget

Nieuw is daarnaast een eigen budget voor duurzame inzetbaarheid. Vanaf 1 januari 2020 is voor elke werknemer 1% van het jaarsalaris hiervoor beschikbaar, zegt Jongsma. “Werknemers kunnen dit op verschillende manieren besteden, bijvoorbeeld voor opleiding, training, verlof of gezondheid.”

Betere vitaliteitsregeling

Verder is de huidige vitaliteitsregeling verbeterd. Werknemers die op 1 januari 2017 jonger waren dan 50 jaar, kunnen vanaf 1 januari 2019 aanspraak maken op een arrangement ‘korter werken’. Dat betekent dat ze – vijf jaar voorafgaand aan hun AOW-leeftijd – minder kunnen gaan werken, met behoud van een groot deel van hun salaris en met behoud van pensioenrechten. Voor werknemers die vóór 1 januari 2017 50 jaar of ouder waren, blijft de huidige 58plus- en 61plus-regeling in stand.

Leden

CNV Vakmensen legt het cao-akkoord komende weken voor aan de leden.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid