Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-akkoord bij UWV goed voor minimaal 500 vaste banen

‘Een cao voor alle generaties’ is het motto van het zojuist bereikte cao-akkoord bij uitkeringsinstantie UWV. “Een mooi resultaat, waar werknemers van alle generaties profijt van gaan hebben. Bovendien creëren we hiermee minimaal 500 vaste banen voor jongeren”, zegt onderhandelaar Roel van Riezen van CNV Vakmensen.

Het gaat om een tweejarige cao (van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021) voor de ongeveer 19.000 werknemers bij het UWV. Zij krijgen een loonsverhoging van in totaal 6%, verdeeld in twee stappen:

  • 3% per 1 januari 2019
  • 3% per 1 januari 2020

Meer keuzemogelijkheden

Het cao-akkoord biedt meer mogelijkheden voor individueel maatwerk, zegt Van Riezen. “Er valt meer te kiezen voor de werknemers. De ene werknemer heeft meer behoefte aan scholing, een ander zoekt meer balans tussen werk en privé en weer een ander wil op een gezonde manier zijn pensioen halen. Een goed gesprek tussen werknemer en leidinggevende is van belang om met elkaar afspraken te maken.”

Vitaliteitspact

Een cao ‘voor alle generaties’ betekent volgens Van Riezen dat werknemers meer mogelijkheden krijgen om vitaal te blijven en om werk en zorgtaken in balans te houden. “Steeds meer mensen krijgen bijvoorbeeld te maken met mantelzorgtaken. De cao biedt veel ruimte voor passende oplossingen.”
Een centrale rol hierin speelt het ‘vitaliteitspact’. Deze voorziening is gericht op twee groepen werknemers:

  • Werknemers vanaf 62 jaar: zij kunnen ervoor kiezen om minder te gaan werken (80%), met behoud van 90% salaris en 100% pensioen.
  • Werknemers (ongeacht leeftijd) die overbelast dreigen te raken, bijvoorbeeld vanwege een moeilijke privésituatie of mantelzorgtaken: zij kunnen, naast de al bestaande regelingen, voor een periode van maximaal 6 maanden gebruikmaken van de 80/90/100-regeling.

Minimaal 500 vaste banen

Van Riezen verwacht dat een grote groep werknemers gebruik zal maken van het vitaliteitspact. “Dit geeft weer ruimte aan nieuwe vaste dienstverbanden. Gedurende de looptijd van de cao creëren we hiermee minimaal 500 vaste banen voor jongeren. De flexibele schil wordt kleiner.”

Internationaal vakbondswerk

Verder is in de cao onder meer afgesproken dat er een bijdrage beschikbaar komt van 15.000 euro voor CNV Internationaal, ter ondersteuning van vakbondswerk in het buitenland.

Leden

CNV Vakmensen legt het cao-akkoord komende weken positief voor aan de leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting