Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Camera's op de werkvloer: ben ik in beeld?

Camera’s op de werkvloer… hoe zit dat precies? Wat mag wel en wat mag niet? CNV Vakmensen start vandaag een campagne over (verborgen) camera’s op de werkvloer. Een camerateam van CNV-juristen geeft antwoord op vragen. Aanleiding voor de campagne ‘Ben ik in beeld?’ is het bizarre verhaal over een camera, die verborgen was in een rood speelgoed-autootje.

Lees meer over het camerateam >

“We zien steeds vaker camera’s op de werkvloer en we krijgen daar ook regelmatig vragen over”, zegt Liesbeth Leijten, jurist bij CNV Vakmensen. “Mensen willen weten hoe dat zit: mag een werkgever zomaar overal camera’s ophangen, wie bekijkt de beelden en kun je daar in een functioneringsgesprek op aangesproken worden? Ons camerateam geeft antwoord op dit soort vragen.”

Privacy

Om met die eerste vraag te beginnen: nee, een werkgever mag niet zomaar camera’s ophangen. Dat mag alleen in overleg met en na toestemming van de ondernemingsraad, zegt Leijten. “Werknemers hebben recht op privacy. Je moet niet voortdurend het gevoel hebben van ‘big boss is watching you’. Het installeren van camera’s moet een duidelijk doel hebben, zoals het voorkomen van diefstal of het beschermen van werknemers en klanten.”

Functioneringsgesprek

Het is dus absoluut  niet de bedoeling dat camerabeelden worden gebruikt om te kijken of iemand zijn werk wel goed doet. “Een werkgever mag camerabeelden nooit gebruiken om werknemers aan te spreken op hun functioneren”, zegt Leijten. “Het kan dus ook nooit een rol spelen in een functioneringsgesprek of een beoordeling.”

Verborgen camera’s

Voor het installeren van verborgen camera’s gelden nóg strengere regels, zegt Leijten. “Het is een uiterste maatregel, als andere maatregelen niet hebben gewerkt, bijvoorbeeld om diefstal of fraude aan te tonen. Bij de kwestie van het rode autootje was snel duidelijk dat de werkgever helemaal fout zat.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid