Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

'Callcenters moeten extra werktijd netjes gaan uitbetalen'

Callcenters die van hun werknemers eisen dat ze 10 tot 20 minuten eerder starten met werken, moeten die ‘pré-werktijd’ gaan uitbetalen. Dat vindt CNV Vakmensen, verwijzend naar een uitspraak van de rechtbank in Roermond.

De kantonrechter oordeelt namelijk in een ontslagkwestie dat een bedrijf dat van zijn werknemers eist om standaard 10 minuten voor de eigenlijke begintijd aanwezig te zijn, die tijd ook zou moeten uitbetalen. Het betreft dan reguliere werktijd. De rechtbank in Alkmaar oordeelde onlangs al op gelijke wijze over ‘afrondende werk- of wachttijd’ ná sluitingstijd.

Op de minuut

Deze uitspraken zijn van belang voor de werknemers in de facilitaire contactcenters, maar bijvoorbeeld ook voor winkelpersoneel, zegt onderhandelaar Roderik Mol van CNV Vakmensen. “Als er één werkomgeving is waar tijd telt en waar werknemers tot op de minuut worden gevolgd en beoordeeld, dan is het de callcenterbranche. Dan zeggen wij op onze beurt: wij gaan nu ook op die minuten letten, dat die allemaal worden uitbetaald. Als een callcenter van werknemers eist om 10 tot 20 minuten eerder te starten met werken, dan is dat reguliere werktijd.”

Verplicht eerder beginnen? Dan ook uitbetalen

Volgens Mol is die praktijk bij de facilitaire contactcenters schering en inslag, zeker nu het merendeel thuiswerkt. Een werknemer die bijvoorbeeld een begintijd heeft van 9.00 uur, moet al 10 tot 20 minuten van tevoren inloggen in de systemen, zodat hij om exact 9.00 uur klaar zit voor het eerste contactmoment. “Die tijd daarvoor ben je bezig met opstarten van allerlei systemen en is dus gewoon werktijd, vinden wij. Oók de tijd dat het niet lukt om in te loggen in de systemen is werktijd. Als het zo belangrijk is dat werknemers 10 tot 20 minuten eerder beginnen, dan moet die tijd ook netjes worden uitbetaald.”

Melden

CNV Vakmensen roept werknemers op zich te melden, als ze ook vinden dat de ‘pré-werktijd’ of de ‘na-werktijd’ moet worden uitbetaald. Mol: “Het liefst regelen we dit in de cao. Maar als bedrijven dat niet doen, kunnen we dat gaan vorderen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting