Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Breekbaar product bij Schiedamse glasfabriek

Dat een glasfabriek breekbare producten maakt lijkt geen nieuws. Glas is glas nietwaar? Maar deze week zijn de bierflessen die bij Owens Illinois in Schiedam van de band komen wel uiterst kwetsbaar.

Vanwege een ontbrekende coating overleeft geen enkele fles het contact met krat, hand of zelfs bier. “Die kwetsbaarheid lijkt erg op de status van de sluitingsvoorstellen van de Owens Illinois-directie”, stelt Agostino di Giacomo Russo vast. Hij is onderhandelaar en stakingsleider van CNV Vakmensen.

Niet stuk maken

Deze verkiezingsdag, woensdag 15 maart, is voor de ploegendiensten in de Schiedamse glassmelterij inmiddels de derde stakingsdag. Sinds maandagochtend staan de 230 werknemers in shifts voor de fabriekspoort. Een enkeling gaat de fabriek in om het machinepark niet stuk te laten lopen.
 
Di Giacomo Russo: “Niemand heeft er belang bij om de boel kapot te laten gaan. En nu al helemaal niet, nu de ondernemingsraad met een vernietigend - afwijzend - oordeel is gekomen over de directieplannen om de Schiedamse smelterij te sluiten. De argumentatie van Owens Illinois, om de productie te verplaatsen naar Polen en Duitsland, deugt voor geen meter. En dus is de inzet van onze staking breder geworden. We willen sowieso een goed sociaal plan. Maar we zullen de ondernemingsraad ook zeker steunen in hun plan om de fabriekssluiting in Schiedam te voorkomen.”

Rechter

Zolang de directie van Owens Illinois niet tegemoet komt aan de eisen van CNV Vakmensen wordt de staking gehandhaafd. “De Amerikaanse hoofddirectie moet zich echt realiseren dat je zo niet met je medewerkers kunt omgaan. En dat Nederlandse rechters in het geweer komen als de ondernemingsraad en vakbonden daarom vragen”, voorspelt de onderhandelaar van CNV Vakmensen nu alvast.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid