Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Bouw moet meer vaste banen opleveren

De Bouw- & Infrasector moet meer vaste banen gaan opleveren. Hoe dat kan worden bereikt willen CNV Vakmensen en werkgeversorganisaties onderzoeken. CNV Vakmensen bereikte met werkgevers een onderhandelingsresultaat voor een cao van 14 maanden. Het resultaat wordt met een positief advies voorgelegd aan de leden.

“De Bouw- & Infra-cao was in februari al verlopen. Op advies van de leden kiest CNV Vakmensen nu voor een nieuwe cao met een beperkt aantal afspraken. Die cao loopt van 1 februari 2017 tot 1 april 2018. In die periode krijgen de werknemers 1 procent loonsverhoging op 1 juli 2017 en nog eens 0,75 procent op 1 januari volgend jaar”, stelt onderhandelaar Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. “Door te kiezen voor een kortlopende beperkte cao kunnen we 2017 gebruiken om een aantal eerder gemaakte afspraken goed te implementeren binnen de sector. Dat betreft onder meer het individueel budget en de Bouw-ID.”

Naast de loonsverhogingen is ook afgesproken dat de werkgevers hun bijdrage aan de ziektekostenverzekering van werknemers verhogen. Die bijdrage wordt per 1 februari 2017 verhoogd van €12,50 naar €15,00 per maand en per 1 januari volgend jaar van €15,00 naar €17,50 per maand. Dat levert ook een loonsverbetering op van 0,2 procent.

Vast werk

Lokhorst: “Het onderhandelingsresultaat leggen we voor bij de leden. Ik verwacht een positieve uitkomst, mede vanwege het aangekondigde onderzoek voor de volgende cao. In die cao moeten liefst afspraken zijn gemaakt om de inzet van flexwerkers terug te dringen. Samen met werkgevers willen we dit kalenderjaar bestuderen welke cao-artikelen nu precies het weer aannemen van vast personeel hinderen. En daar zodanig verandering in aanbrengen dat het weer mogelijk wordt om vast personeel in dienst te nemen. Wat CNV Vakmensen betreft uiteraard zonder substantieel in te boeten op de huidige arbeidsvoorwaarden.”

AOW

“Daarnaast gaan we ons inzetten om de alsmaar stijgende startleeftijd van de AOW-uitkering een halt toe te roepen, zeker voor mensen met zware beroepen. Samen met de werkgevers moeten we dat thema bij de overheid nadrukkelijk aankaarten”, stelt Lokhorst tot slot.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid