Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Bonden winnen kort geding tegen Monuta en ondernemingsraad

De vakbonden zijn vandaag door de rechtbank in Apeldoorn grotendeels in het gelijk gesteld in het kort geding tegen Monuta en de ondernemingsraad. Zowel Monuta als de or moeten de bonden voor dinsdag 24 januari 12.00 uur essentiële informatie verstrekken die nodig is om de rechtmatigheid van de reeds in gang gezette reorganisatie te beoordelen.

De rechter onderkent dat beide grotendeels in gebreke zijn gebleven. "Maar we zijn er nog niet. Komende donderdag 26 januari vragen we de rechter in een tweede kort geding om de rechtmatigheid van de reorganisatie te beoordelen’’, aldus Marlies Possel, bestuurder van FNV en Peter Bloemendaal, bestuurder van CNV Vakmensen.

Onbehoorlijk richting werknemers

Op 1 december 2016 zijn alle uitvaartverzorgers met ingang van 1 februari 2017 boventallig verklaard. Vervolgens hebben de uitvaartverzorgers direct een besluit moeten nemen om te solliciteren naar de 'nieuwe functie' waarvoor deelname aan een assessment verplicht was. Monuta doet op papier alsof de 'nieuwe functie' zodanig gewijzigd is dat een deel van de huidige uitvaartverzorgers niet geschikt zou zijn, terwijl dit niet het geval is. De functies zijn in essentie hetzelfde.

Rapport

Dit wordt ondersteund door een rapport van een gerenommeerd specialist op het gebied van functiewaardering. "Door de dwingende manier waarop Monuta de sollicitatieprocedure dirigeert, is een deel van de uitvaartverzorgers zeer ontmoedigd", reageert Peter Bloemendaal van CNV Vakmensen. Van de 130 uitvaartverzorgers worden slechts 56 medewerkers geschikt bevonden voor de zogenaamde nieuwe functie. Marlies Possel, bestuurder FNV vult aan: “De positie van de overige uitvaartverzorgers staat op het spel! Ook de relatiebeheerders hebben te horen gekregen dat er voor hen geen plaats meer is. Daarnaast hebben FNV en CNV Vakmensen via de werknemers te horen gekregen, dat de reorganisatie ook de uitvaartassistenten gaan treffen.”

Tweede kort geding op 26 januari

Donderdag 26 januari om 11.00 uur dient het tweede kort geding tegen Monuta bij de Kantonrechter te Apeldoorn. FNV en CNV Vakmensen willen dat de rechter per direct de in gang gezette reorganisatie stillegt. ‘Op basis van de benodigde informatie die we nog moeten ontvangen van Monuta, kunnen we de toekomstplannen van Monuta pas overzien.'

Bij Monuta werken in totaal circa 800 medewerkers, waarvan 130 als uitvaartverzorg(st)er.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid