Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Bod sociaal plan Owens Illinois moet aan scherven

Het kan niet zo zijn dat glassmelter Owens Illinois zijn Schiedamse fabriek voor een appel en een ei sluit. En dat daardoor het werk van 230 mensen naar Polen verhuist. En toch lijkt de directie dat van plan.

“Het voorstel tot een sociaal plan van de O I-directie geeft geen enkele blijk van bewustzijn dat de Schiedamse bedrijfssluiting de medewerkers diep raakt.” Sluiting van de glasfabriek in Schiedam kan niet 't.e.a.b', schetst bestuurder Agostino di Giacomo Russo van CNV Vakmensen de situatie.

Vrijdagochtend 10 februari was de tweede onderhandeling over het sociaal plan. Maandag daarna legde Di Giacomo Russo de uitkomst daarvan neer bij zijn leden bij de glasfabriek. En hij ontmoette een strijdbare ploeg werknemers. “Ik sluit acties niet uit.”

“Het voorstel voor een sociaal plan, dat we in de onderhandelingen met de directie krijgen voorgeschoteld, is volstrekt ontoereikend. Het is eigenlijk gênant dat je als directie denkt zo van je mensen te kunnen af komen. Met maar één doel voor ogen: winstmaximalisatie. Want ‘Schiedam’ liep uitstekend. Alleen zegt de Amerikaanse onderneming in Polen nog meer winst per kilo glas te kunnen behalen”, aldus Di Giacomo Russo.

Ontslag bij heldere hemel

“Als je om deze reden wilt reorganiseren dan móét je de portemonnee trekken. Zoveel is zeker. De mensen in Schiedam zetten daar vanochtend nog eens een dik uitroepteken achter. Winstmaximalisatie is voor CNV Vakmensen overigens nooit een aanvaardbaar argument. Dus dat uitroepteken stond er ook namens ons als vakbond al. Ik wil de maximale tegemoetkoming voor de werknemers als compensatie voor dit ‘ontslag bij heldere hemel’. Dan volstaat de transitievergoeding heus niet. Dit gaat pijn doen in de boekhouding. Ook Amerikaanse ondernemers zullen moeten leren dat je zo niet met je werknemers kunt omgaan.
Let wel, voor CNV Vakmensen telt zwaar dat deze werknemers een reëel perspectief worden geboden. Perspectief op ander werk en op omscholing.”

Scherven

De bestuurder van CNV Vakmensen sluit acties niet uit. “Massieve acties bij Owens Illinois sluit ik niet uit. De mensen zijn echt enorm boos. En ik weet zeker: de werknemers in de vestigingen Maastricht en Leerdam tellen ook hun knopen al. Want als de Amerikanen nu ‘Schiedam’ inruilen voor het Poolse Jaroslaw, wie zegt hen dan dat hetzelfde lot ze niet zal treffen als er eerdaags een investering in Leerdam of Maastricht nodig is? De Schiedamse boodschap is hoe dan ook niet mals: dat bod van Owens Illinois over het sociaal plan moet aan scherven! Vrijdag overleggen we opnieuw met de directie.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid