Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Blijf weg uit 'oorlogszone' Calais

CNV Vakmensen roept vrachtwagenchauffeurs op om Calais te vermijden op weg naar Engeland.

CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel: “Calais verandert in een oorlogszone. Steeds vaker horen wij van onze leden over bedreigingen met honkbalknuppels, pepperspray en steekwapens door hopeloze immigranten. Vervoersbedrijven kunnen de veiligheid van hun mensen niet meer garanderen.”

Chauffeurs hebben op basis van de arbeidsomstandighedenwet het recht op een veilige werkplek. Transportbedrijven zijn daarom verplicht veilige routes te kiezen.

Oplossing: neem alternatieve routes

Veel vrachtwagenchauffeurs en hun gezinnen maken zich zorgen wanneer een rit naar Calais zich aandient. Van Rijssel: “Niet weten of je veilig thuiskomt, hoort simpelweg niet bij het beroep van chauffeur. Het enige geweld dat zij moeten meemaken is dat van de pk’s van hun vrachtwagen.” Brancheorganisatie TLN gaf recent aan dat de veiligheid in Calais moet verbeteren en riep zelfs om de inzet van het Franse leger. CNV Vakmensen adviseert een eenvoudiger en direct in te voeren oplossing: in veel gevallen biedt een alternatieve route via bijvoorbeeld Hoek van Holland, Zeebrugge of IJmuiden een veilig alternatief. CNV Vakmensen adviseert chauffeurs de situatie bespreekbaar te maken met hun werkgever om psychische klachten en fysieke gevaren te vermijden zonder dat dit relevante meerkosten heeft voor de transportbedrijven.
 
Aan de chauffeurs die alsnog worden gedwongen via Calais te rijden, adviseren wij om contact met ons op te nemen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid