Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Bizar verlofverzoek Thermo Fischer Scientific

“Het is gewoon ontoelaatbare druk op de schouders van werknemers die de directie van Thermo Fischer Scientific Eindhoven uitoefent. En dat is niet acceptabel”, stelt bestuurder Arthur Bot van CNV Vakmensen. Hij laakt het Amerikaanse bedrijf omdat dit van zijn werknemers verlangt om 6,5 dag onbetaald verlof op te nemen. De hogere salarisschalen mogen kiezen om 20% van het salaris in te leveren.

“Dit is echt een bizar verzoek aan de mensen, om zogenaamde corona-gevolgen te compenseren”, zo onderstreept Bot. “Vragen staat vrij, maar dit is gewoon eenzijdig uithollen van het wederzijds vertrouwen dat er hoort te zijn.”

Volgens Arthur Bot kán het niet eens, binnen de Nederlandse wetgeving. Hij volgt daarin dezelfde betoogtrant als bondsvoorzitter Piet Fortuin die eerder deze dag het eveneens Amerikaanse bedrijf AON betrapte op dezelfde morele chantage.

Corona-instrumenten

Bot: “Thermo Fischer Scientific maakt heel bijzondere instrumenten. Instrumenten die, om maar eens wat te noemen, juist in deze Covid-19-periode cruciaal zijn in het onderzoekstraject. Dus zelfs nu wordt er geld verdiend.”

In Nederland heeft de onderneming circa 2.000 werknemers. “Er is al heel veel geld verdiend door de onderneming’, vervolgt Bot. “De NL-directie volgt hier kennelijk blind de Amerikaanse bovenbazen. Het verlofverzoek kan worden voldaan op basis van vrijwilligheid. Maar bij negeren van het verzoek volgt een gesprek met de manager. Welke slechte Amerikaanse film is dit? Laat duidelijk zijn, wij als vakbond gaan hier niet mee akkoord en zullen onze leden negatief adviseren.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting