Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Beveiligers Schiphol moeten korter staan en langer pauzeren

De ruim 4.000 beveiligers op Schiphol moeten te veel en te lang staan. Uit een rapport van TNO, dat afgelopen maanden de werksituatie van beveiligers onderzocht, blijkt dat de werksituatie van beveiligers verre van optimaal is.

“Het is zwaar werk, mentaal en fysiek. Het TNO-rapport bevestigt ons beeld dat er maatregelen nodig zijn. Beveiligers moeten nu veel te lang staan. Ze moeten meer kunnen bewegen en langer pauzeren”, stelt Aletta Bulsink, bestuurder van CNV Vakmensen, in een eerste reactie.

Meer afwisseling

Het onderzoek van TNO komt voort uit een cao-afspraak om onderzoek te doen naar de fysieke en mentale belasting van beveiligers op Schiphol. Uit het onderzoek blijkt dat de huidige cao-normen niet voldoen, zegt Bulsink. “Een voorbeeld: een beveiliger die bij de scanner staat en daar passagiers controleert, mag dit werk volgens de cao maximaal 2,5 uur doen. Daarna heeft hij een kwartier pauze. Dat is geen gezonde situatie. Beveiligers moeten meer afwisseling krijgen in hun werk. En ze hebben een langere pauze nodig, om daarna hun werk weer geconcentreerd te kunnen doen.”

Overleg met werkgevers en Schiphol

Vakbonden overleggen op 26 april met de werkgevers en de luchthaven Schiphol over de aanbevelingen uit het TNO-rapport. Bulsink: “Het TNO-rapport is duidelijk, er moet iets gebeuren. We willen voor de zomer verbeteringen zien.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid