Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Beveiligers mogen acties op Schiphol uitbreiden

Beveiligers op Schiphol mogen hun acties voor een betere cao uitbreiden. Dat bepaalde de rechter vandaag in een kort geding dat Schiphol tegen CNV en FNV had aangespannen. Aletta Bulsink van CNV Vakmensen is tevreden met deze uitspraak: ,,We willen werkgevers laten weten dat het ons ernst is. Die mogelijkheid biedt de rechter ons nu. En uiteraard zorgen we ervoor dat de veiligheid nooit in het geding zal komen.’’

In de afgelopen periode legden beveiligers op Schiphol al vaker het werk neer. CNV, FNV en Schiphol hadden afspraken gemaakt over tijdstip en duur van die acties. Maar de werkgevers gaven geen krimp. Dus zat er volgens de bonden niets anders op dan de duur en frequentie van de acties -die tot nu maximaal 10 minuten duurden en drie keer per etmaal plaatsvonden- op te schroeven.

Van de rechter mogen beveiligers tot 2 september werkonderbrekingen houden van maximaal 15 minuten en dat vijf keer per etmaal. Schiphol eiste een totaal verbod op uitbreiding van de acties tot en met 30 september omdat die te veel gevolgen zouden hebben voor veiligheid, vluchten en passagiers deze vakantieperiode. De rechter wil daar dus niet in mee.

Schop na

Het conflict met de werkgevers loopt al langere tijd. Het gaat zowel om de cao particuliere beveiliging als om de cao voor G4S Aviation Security. Vooral het feit dat de werkgevers hun werknemers in 2018 geen enkele loonsverhoging willen geven stuit CNV Vakmensen en Aletta Bulsink tegen de borst. ,,Beveiligers werken onder hoge druk, aanvragen voor vrije dagen worden vaak afgewezen’’, zegt ze. ,,Ze accepteren dat omdat ze weten dat veiligheid een groot goed is. Daarom is het des te schokkender dat uitgerekend hun eigen werkgevers ze een schop na geven.”

Verontwaardiging

Het gaat CNV Vakmensen overigens niet alleen om meer loon voor de medewerkers, maar ook om verlaging van de werkdruk. De beide cao’s gelden in totaal (dus ook buiten Schiphol) voor zo’n 32.000 beveiligers. De verontwaardiging onder hen over de houding van de werkgevers is groot volgens Bulsink: ,,Ze hebben een plichtsgetrouwe instelling die hoort bij hun beroep. Ze staan altijd in dienst van anderen, van de maatschappij. Maar beveiligers kunnen wel degelijk ook voor zichzelf opkomen. Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Gelukkig ziet de rechter dat ook in en bevestigt hij een belangrijk collectief grondrecht.’’

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid