Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Beveiligers G4S op Schiphol: snelheid is belangrijker geworden dan veiligheid

Werknemers van beveiligingsbedrijf G4S op Schiphol maken zich niet alleen zorgen over hun baan, maar ook over de kwaliteit van hun werk. Dat blijkt uit een peiling die CNV Vakmensen afgelopen weken heeft gehouden onder de beveiligers. 94 Procent van hen is het (helemaal) eens met de stelling dat “de laatste jaren snelheid belangrijker is geworden dan veiligheid”.

Beveiligingsbedrijf G4S Aviation Security maakte enkele weken geleden bekend dat er 150 fte (van de ruim 1.000) gaan verdwijnen. Uit de CNV-peiling blijkt dat de werknemers daar geen begrip voor hebben (95 procent). “Die reorganisatie staat haaks op de beleving van de beveiligers. Van de centrale planning krijgen ze voortdurend vragen om op vrije dagen over te werken. We hebben eerder het idee dat er mensen bij zouden moeten”, zegt Erik Maas van CNV Vakmensen, die afgelopen weken meerdere keren de stemming op Schiphol peilde. Vanochtend heeft hij opnieuw een werkbezoek gebracht aan de beveiligers op Schiphol.

Dreiging

Over de aangekondigde reorganisatie is veel onrust ontstaan, merkt Maas. “De beveiligers willen graag hun werk goed doen, maar staan onder grote druk. De passagiers moeten zo snel mogelijk naar het Schiphol Shopping Centre, in plaats van dat veiligheid de volle aandacht krijgt. Ze hebben het gevoel dat snelheid de laatste jaren belangrijker is geworden. Dat is op zijn minst bijzonder, zeker gezien de recente uitspraak van AIVD-baas Bertholee dat de dreiging nog nooit zo groot is geweest.”

Onrust

G4S Aviation Security heeft in het overleg met de vakbonden onvoldoende kunnen uitleggen waarom de reorganisatie nodig is, vindt Maas. “Alles wijst erop dat G4S – toen de tender voor Schiphol liep – koste wat kost dit paradepaardje wilde binnenhalen. Nu ze daarmee financieel in de problemen komen, willen ze de rekening bij de werknemers neerleggen. Overigens roept dit ook vragen op over de rol van Schiphol als opdrachtgever. Waarom moet het allemaal zo goedkoop mogelijk? Wat is de prijs voor veiligheid?”

Meldpunt

De gezamenlijke vakbonden hebben gisteren een meldpunt geopend voor de beveiligers. Daar kunnen ze opvallende zaken melden, zoals geweigerde verlofaanvragen, te lange statijden en extra werkdagen. “Daarmee kunnen we bij G4S aantonen dat de mensen gewoon nodig zijn”, zegt Maas.
 
Op 27 september overleggen de bonden weer met G4S Aviation Security.

Lees ook: Beveiligingsbedrijf G4S blijft schimmig over reorganisatie >

Beveiligers Schiphol

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid