Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Bemiddelaar gevonden voor conflict veerdienst Maassluis-Rozenburg

Tjerk Bruinsma, oud-burgemeester van Vlaardingen, gaat bemiddelen in het hoog opgelopen conflict tussen de bemanning van de veerdienst Maassluis-Rozenburg en hun werkgever Ottevanger. “Dit is een eerste, positieve stap om te werken aan herstel van verhoudingen”, zegt Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. “Maar we zijn er nog lang niet. De druk is nog niet van de ketel, er is te veel gebeurd.”

Volgens Van de Mheen is er op dit moment sprake van een onwerkbare situatie en totaal verstoorde verhoudingen. “Een rechtstreeks gesprek tussen werkgever en bemanning is niet mogelijk, er is in de loop van de tijd veel boosheid en wantrouwen opgebouwd.”

Bemiddelaar

In een brandbrief aan zowel Ottevanger als aan de provincie (in haar rol als opdrachtgever) drong CNV Vakmensen daarom aan op een gesprek, onder leiding en toezicht van een derde, onafhankelijke partij. Die bemiddelaar is nu gevonden, in de persoon van Tjerk Bruinsma, oud-burgemeester van Vlaardingen. Ottevanger heeft hiermee ingestemd, zegt Van de Mheen. “We zijn blij dat hij aan onze oproep gehoor heeft gegeven. We gaan nu werken aan herstel van verhoudingen en starten zo snel mogelijk met de gesprekken. Dat zal tijd kosten. De bemanning heeft begrijpelijkerwijs nog de nodige reserves, gezien alles wat er is gebeurd.”

Nu er een bemiddelaar aan het werk gaat, zijn acties bij de veerdienst voorlopig niet aan de orde, zegt Van de Mheen. “Als blijkt dat de bemiddeling niets oplevert, bekijken we de situatie opnieuw. Maar laten we nu eerst maar van het positieve uitgaan en hopen dat er daadwerkelijk iets ten goede verandert.”

Rol provincie

De opstelling van de provincie noemt de CNV-onderhandelaar intussen “teleurstellend”. “Wij hebben de provincie geïnformeerd over de zorgelijke situatie bij de veerdienst en het risico op acties. Toch blijven ze aan de zijlijn staan. Ik vind dat teleurstellend. Uiteindelijk is de provincie opdrachtgever en daarmee ook verantwoordelijk dat het hier goed loopt.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting