Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Belastingdienst moet schijnzelfstandigheid gaan melden

De Belastingdienst moet de sociale partners informeren, zodra zij constateert dat een onderneming met schijnzelfstandigen werkt. CNV Vakmensen pleit voor een meldingsplicht. "Wij willen met terugwerkende kracht cao-premies kunnen vorderen, als blijkt dat een onderneming bewust de cao omzeilt met schijnconstructies", zegt Piet Fortuin, vicevoorzitter van CNV Vakmensen.

Aanleiding is het wetsvoorstel van staatssecretaris Wiebes (Financiën) om de Verklaring Arbeidsrelaties voor zzp'ers te vervangen door de Beschikking geen loonheffingen (BGL). In de nieuwe wet is niet alleen de zzp'er, maar óók de werkgever verantwoordelijk voor de vraag of de zzp'er wel echt als zelfstandige voor het bedrijf actief is. Dat maakt voor beide partijen namelijk veel uit: de zelfstandige geniet van fiscale voordelen én de werkgever hoeft geen loonbelasting en premies af te vragen. In de praktijk gaat dat nogal eens mis: veel zelfstandigen werken voor slechts één opdrachtgever en kunnen in feite als werknemer worden beschouwd. In zo'n situatie is sprake van schijnzelfstandigheid. Wiebes wil dat nu aanpakken, door werkgevers medeverantwoordelijk te maken voor de controle hierop.

Meldingsplicht

"Wij zijn blij met dit wetsvoorstel, omdat het voor ondernemingen straks veel minder aantrekkelijk wordt om met schijnconstructies te werken", zegt Fortuin. "Ik pleit er tegelijkertijd wel voor dat er een meldingsplicht komt van de Belastingdienst. Als vakbond willen wij weten welke bedrijven dat zijn. Dan gaan we daar namelijk meteen ook de cao-premies vorderen die bedrijven niet hebben betaald. Denk aan pensioenpremies of bijdragen voor scholingsfondsen."

Afschrikken

Die meldingsplicht kan op verschillende manieren vorm krijgen, bijvoorbeeld via een periodiek overzicht van bedrijven met schijnzelfstandigen. Fortuin: "Niet alleen de overheid is benadeeld door deze praktijken, maar ook de werknemers die wel gewoon onder de cao vallen. Wij willen met terugwerkende kracht kunnen vorderen. Dat zal bedrijven hopelijk extra afschrikken."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid