Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Asbestsaneerders dupe van dubieuze handelwijze Zwitserleven

Door een dubieuze handelwijze van verzekeraar Zwitserleven loopt een groep asbestsaneerders in totaal bijna 100.000 euro aan pensioengeld mis. CNV Vakmensen wil dat Zwitserleven de gedupeerde werknemers hiervoor compenseert.

Het gaat om 18 asbestsaneerders van het inmiddels failliete Infinity Noord uit Drachten. Hun pensioen was ondergebracht bij Zwitserleven. “Maar de ex-werknemers van Infinity hebben nu even helemaal geen Zwitserleven-gevoel”, zegt Jan Kampherbeek, bestuurder van CNV Vakmensen. “Ze zien in totaal bijna 100.000 euro aan pensioengeld in rook opgaan, mede dankzij het optreden van Zwitserleven.”

Aan het lijntje

Wat is er gebeurd? Infinity Noord heeft sinds 2006 een pensioenverzekering bij Zwitserleven. Begin 2014 krijgt CNV Vakmensen via werknemers de eerste verontrustende signalen binnen: Infinity betaalt de pensioenpremies niet. Bij navraag blijkt dat het bedrijf een betalingsregeling heeft getroffen met Zwitserleven. Volgens Infinity hoeven de werknemers zich geen zorgen te maken, het komt allemaal goed. Later dat jaar krijgen de werknemers ook gewoon het jaarlijkse pensioenoverzicht (UPO). “Toch waren we er niet helemaal gerust op”, zegt Kampherbeek. “Vanaf de eerste signalen hebben we regelmatig bij Infinity aan de bel getrokken, maar we werden aan het lijntje gehouden.”

Betalingsregeling

In het najaar van 2014 blijkt dat Infinity zich niet houdt aan de betalingsregeling met Zwitserleven. Als reactie daarop maakt Zwitserleven – met terugwerkende kracht per 1 maart 2014! – de pensioenregeling premievrij. “Feitelijk hield hiermee de regeling op te bestaan”, zegt Kampherbeek. “De werknemers hadden vanaf die datum geen pensioenopbouw meer, terwijl ze er wel gewoon voor betaald hebben.”

Failliet

Maar het wordt nog vervelender, want in maart 2015 gaat Infinity failliet. Het UWV neemt normaal gesproken in zo’n geval de betalingsverplichtingen over, inclusief de pensioenregeling. “We hebben Zwitserleven toen gevraagd om bij het UWV een rekening in te dienen voor de achterstallige pensioenpremies. Dat geld zou dan als storting op de polis van de werknemers komen”, zegt Kampherbeek.

Zwitserleven stuurt het UWV uiteindelijk inderdaad een rekening; het UWV betaalt in totaal bijna 100.000 euro. Alle werknemers krijgen vervolgens van Zwitserleven persoonlijk bericht over de storting op hun polis. Het lijkt dus goed opgelost, maar in december komt de kater: het UWV wil al het geld terug. Het UWV vindt de vordering van Zwitserleven onterecht, omdat de regeling al in maart 2014 premievrij is gemaakt. “De werknemers zitten nu dus met het probleem en lopen per persoon vijf- tot zesduizend euro aan pensioengeld mis”, concludeert Kampherbeek. “En dat terwijl ze zelf keer op keer aan de bel hebben getrokken. Ik vind dit schandalig. Zwitserleven moet dit compenseren. Ze zijn zelf in gebreke gebleven bij het innen van de premies en verschuilen zich nu achter een werkgever die failliet is.”

Te makkelijk

Volgens de CNV-bestuurder maakt Zwitserleven zich er veel te makkelijk vanaf. “Ze heffen zomaar een regeling op en laten werknemers in de kou staan. Zwitserleven had een contract met Infinity en had de naleving daarvan moeten afdwingen via de rechter. Die actie had kunnen leiden tot een faillissement. Niet fijn natuurlijk, maar in dat geval had het UWV de achterstallige premies wél gewoon overgenomen.”

CNV Vakmensen wil dat de werknemers hiervoor worden gecompenseerd. “Op dit moment willen Zwitserleven en het UWV hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen. We onderzoeken nu de juridische mogelijkheden voor een compensatie voor de werknemers.”

Beter af bij pensioenfonds

De kwestie toont volgens Kampherbeek ook aan dat werknemers in dit soort situaties beter af zijn bij een pensioenfonds dan bij een verzekeraar. “Zwitserleven heeft de regeling op eigen houtje premievrij gemaakt, met alle gevolgen vandien. Als de werknemers waren aangesloten bij een pensioenfonds, dan was dit nooit gebeurd. Een pensioenfonds heeft de verplichting om de premies te innen. De regeling zou dan gewoon tot het faillissement doorlopen, en het UWV zou de betalingsverplichting overnemen. Conclusie is dus dat de rechten van werknemers bij een pensioenfonds over het algemeen dus beter afgedekt dan bij een verzekeraar.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid