Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Alsnog genoegdoening voor Poolse werknemer

"Deze rechterlijke uitspraak maakt duidelijk dat een werkgever fatsoenlijk moet omgaan met flexkrachten. Doet hij dat niet, dan komt het hem duur te staan", zegt Henry Stroek, bestuurder van CNV Vakmensen. Samen met vakbondsjurist Ronald van Oostrom won Stroek een rechtszaak voor een Poolse uitzendkracht.

Eerder dit jaar, in juni, won CNV Vakmensen een rechtszaak voor deze man, die al zes jaar voor een Brabants uitzendbureau werkte. Hij verhuisde voor deze baan naar Oss. Begin dit jaar gaf de werkgever ineens aan dat de man 120 kilometer verderop moest gaan werken. Dit bleek na een paar weken niet vol te houden, mede vanwege de zorg voor zijn zieke vrouw en een studie. Toen de werknemer dit met de werkgever wilde bespreken, werd hij op staande voet ontslagen.

CNV Vakmensen spande een rechtszaak aan, de rechter wees ontslag op staande voet af en het salaris moest worden doorbetaald. De rechter oordeelde dat de arbeidsverhoudingen dusdanig verstoord waren dat de overeenkomst per 1 juli zou worden ontbonden. Ook oordeelde de rechter dat de werkgever schuldig was aan het arbeidsconflict.

De werkgever schrikt van deze uitspraak, en de bijkomende kosten, en trekt alsnog het ontbindingsverzoek in. Hij zet de Poolse uitzendkracht bij een ander aan het werk, zonder eerst een goed gesprek te voeren of zijn excuses aan te bieden. De werkgever verwacht dat de uitzendkracht gewoon aan het werk gaat, alsof er niets is gebeurd. Maar de Poolse man heeft intussen alle vertrouwen in een goede arbeidsrelatie verloren, door de houding van zijn werkgever. Daarom vraagt hij met CNV Vakmensen alsnog om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, tegen dezelfde eerder toegekende vergoeding. De Kantonrechter gaat daar in haar beschikking volledig in mee.

Jurist Van Oostrom: "De arbeidsverhoudingen zijn ernstig verstoord, door toedoen van de werkgever. Daarom moet de werkgever alsnog de kantonrechtersformule, ruim 15.000 euro, betalen." 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid