Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Akkoord over 6 procent meer loon en flexibele werkweek in open teelten

CNV Vakmensen is vandaag een loonstijging van twee maal 3 procent overeen gekomen met werkgeversorganisaties in de nieuwe cao open teelten. "Belangrijke afspraak is het jaarurenmodel. Dit maakt het mogelijk om, afhankelijk van het werk, het weer of het seizoen, meer of minder uren per week te werken. De regeling biedt werknemers een gegarandeerd maandinkomen en is een impuls om meer met vaste werknemers in de sector te werken. Noodzakelijke flex kun je zo oplossen binnen vaste contracten", aldus Henry Stroek, onderhandelaar namens CNV Vakmensen. "We laten hier zien dat een cao prima mogelijkheden biedt voor maatwerk in een sector."

Met werkgeversorganisaties LTO Nederland, KAVB, NFO en Anthos hebben CNV Vakmensen en FNV Agrarisch Groen verder een loonsverhoging van 6 procent afgesproken, waarvan 3 procent op 1 januari volgend jaar en 3 procent een jaar later. De afgesproken cao heeft een looptijd van 35 maanden. "Die lange looptijd mag je uitleggen als een teken van wederzijds vertrouwen", stelt Stroek.

"Daarnaast is afgesproken dat we, afhankelijk van politieke ontwikkelingen, een aantal zaken tijdens de looptijd van de cao verder invullen. Ook gaan we begin volgend jaar de huidige regeling voor seizoenarbeid evalueren. Daarbij is het de bedoeling om ook de seizoenmedewerkers in het functiegebouw van de cao onder te brengen."

Duurzame inzetbaarheid

Voor werknemers vanaf zestig jaar is in de cao een 80-90-90-regeling afgesproken. Stroek: "Dit houdt in dat oudere werknemers 80 procent mogen werken tegen 90 procent van het loon en 90 van de pensioenopbouw. We zullen deze regeling na een jaar evalueren."

In de cao is verder afgesproken dat er honderdvijftig vouchers van 1500 euro beschikbaar komen waarmee werknemers scholing en opleiding kunnen betalen. Dit is een verlening van de bestaande regeling. Komende tijd zal CNV Vakmensen het resultaat voorleggen aan de leden. Stemmen de leden van alle partijen in, dan gaat de cao op 1 januari aanstaande in.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid