Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Akkoord met gemeente Almere over extra veiligheidsmaatregelen in de bus

Er komt een nieuwe serie maatregelen om de veiligheid in de bussen in Almere te verbeteren. “We hebben vanavond een akkoord bereikt met de gemeente Almere. De gemeente gaat alsnog extra eisen stellen aan de vervoerder die de concessie straks overneemt”, zegt Hanane Chikhi, bestuurder van CNV Vakmensen. “We zijn er blij mee, we hebben vrijwel alles bereikt wat we wilden. De staking die voor morgen was aangekondigd, is afgeblazen.”

Een van de belangrijkste afspraken is dat contant geld definitief verdwijnt in de bussen in Almere. “Als er geen meer geld in de bus is, zijn buschauffeurs ook geen doelwit meer voor overvallers. Er is niks meer te halen.”

Veiligheidsschermen

Daarmee zijn niet alle problemen opgelost. Buschauffeurs hebben ook vaak te maken met verwensingen en bedreigingen, bijvoorbeeld van zwartrijders of andere lastige reizigers. Daarom zijn ook afspraken gemaakt over andere concrete maatregelen, die de nieuwe vervoerder moet nemen, zegt Chikhi. “Alle bussen worden uitgerust met een veiligheidsscherm voor buschauffeurs. Verder worden alle service- en veiligheidsmedewerkers en de kaartcontroleurs BOA-gecertificeerd. Ze hebben dan meer bevoegdheden om zwartrijders aan te pakken en lastpakken uit de bus te verwijderen. Daarnaast blijven alle streekbussen een gesloten instapsysteem houden, dat wil zeggen dat je alleen voorin de bus kunt instappen. Daarmee houden we zwartrijders uit de bus. Dit gaat ook gelden voor de nachtbussen.”

Extra geld

CNV Vakmensen is tevreden over deze serie maatregelen. De bonden hadden daarnaast ook extra geld geëist voor veiligheidsmaatregelen, bovenop de miljoen euro die de gemeente hiervoor jaarlijks beschikbaar stelt. Dat geld komt er voorlopig niet. Wel heeft de wethouder toegezegd om met Connexxion afspraken te maken over een tariefsverhoging van 1 cent op de ritten. Het geld dat dit oplevert, mogelijk enkele tonnen, komt ook beschikbaar voor sociale veiligheid.

Belangrijke stap

Chikhi: “De nieuwe aanbesteding is hét moment om extra eisen te stellen aan de nieuwe vervoerder. Het is goed dat de gemeente dit uiteindelijk ook inziet en alsnog een hogere lat neerlegt voor de aanbestedingsprocedure. We hebben een gezamenlijk belang om de veiligheid van chauffeurs én reizigers te verbeteren. Daar hebben we vanavond een belangrijke stap in gezet.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid