Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

AH distributie holt arbeidsvoorwaarden uit

De tijd die een ‘bepaalde tijd’er’ werkt in een distributiecentrum van Albert Heijn is ook gewoon werktijd. En dus hoort daar een gelijke beloning bij als die voor mensen met een vast en langdurig arbeidscontract bij AH.

Dat is de samenvatting van de brief die bestuurder Martijn den Heijer van CNV Vakmensen vandaag, donderdag 30 maart, verstuurt naar de directie van AH Distributie. Die wil fors snijden in de loonschalen van uitzendkrachten en werknemers met een contract voor bepaalde tijd.

Forse verlaging lonen

“Albert Heijn Distributie wil de laagste loonschalen verlagen”, aldus Den Heijer. “Dat levert een werknemer van 22 jaar een verlaging van 40 cent per werkuur op. Maar iemand van 23 jaar of ouder levert zelfs 1,36 euro in per gewerkt uur. CNV Vakmensen werkt niet mee aan verdergaande verschillen op de werkvloer.”

Volgens de CNV Vakmensen-bestuurder maakt de directie van de distributiecentra van Albert Heijn de fout allerhande salariselementen bij elkaar op te tellen en dan te stellen dat de verlaagde inkomens nog zeker marktconform zijn.

Gelijk werk, gelijk loon

“Die vergelijking deugt niet. Maar CNV Vakmensen hecht vooral aan het argument van gelijk werk = gelijk loon. Daarbij maakt het soort contract niet uit. Bovendien hebben wij de indruk dat door deze ontwikkeling op termijn ook het loon van de vaste medewerkers van Albert Heijn  onder druk komt te staan, als het hier voor de tijdelijke contracten al is gelukt. Dat levert een race naar de beloningsbodem op en een uitholling van de arbeidsvoorwaarden. De marktleider in supermarktland behoort iets anders te doen. Dat past bij het imago van dat marktleiderschap”, aldus Den Heijer.

CNV Vakmensen verlangt dat AH het voorstel intrekt om de salarisschaal te verlagen. Tot die tijd is de bond niet bereid verder te onderhandelen over een nieuwe cao.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid