Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Advies advocaat-generaal is hoopvol signaal voor werknemers met slapend dienstverband

Voor duizenden werknemers met een slapend dienstverband* lijkt een oplossing dichterbij gekomen, na het advies van advocaat-generaal De Bock aan de Hoge Raad.

Lees hier het advies van de advocaat-generaal >

“De advocaat-generaal vindt dat werkgevers hun zieke werknemers niet onnodig en tegen hun zin gevangen mogen houden”, concludeert jurist Charlotte te Pas van CNV Vakmensen. “Dit is een hoopvol signaal voor al die werknemers met een slapend dienstverband. We hopen nu op een snelle doorbraak.”  

Campagne

CNV Vakmensen startte begin dit jaar een campagne om een einde te maken aan de vele slapende dienstverbanden (alleen al ruim 160 CNV-leden zitten in zo’n situatie). “We hebben werkgevers toen opnieuw gevraagd om de dienstverbanden op een nette manier te beëindigen, met transitievergoeding”, zegt Te Pas. “Voor enkele tientallen werknemers is dat inmiddels gelukt. Dat is winst, daar zijn we natuurlijk blij mee. Maar de meeste werknemers wachten nog steeds op duidelijkheid, vaak al jarenlang. Dat is erg frustrerend, ze zitten vaak al zo lang in een nare situatie met hun gezondheid. We hopen daarom dat de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal overneemt en binnenkort een positieve uitspraak doet. Dan kunnen we definitief een einde maken aan alle slapende dienstverbanden en kunnen we dit hoofdstuk hopelijk afsluiten.”

Compensatie

Werkgevers hebben volgens Te Pas geen reden meer om daar moeilijk over te doen, want ze kunnen rekenen op compensatie. De overheid heeft hiervoor geld gereserveerd. “Het is een kwestie van goed werkgeverschap om het dienstverband na twee jaar ziekte op een nette manier te beëindigen. Eigenlijk is het triest dat we nog steeds op deze welwillendheid moeten wachten en dat zelfs de Hoge Raad hieraan te pas moet komen”, vindt Te Pas.

*Slapend dienstverband

Als we het hebben over ‘slapende dienstverbanden’, bedoelen we hiermee een groep werknemers die langdurig ziek zijn en niet meer aan het werk kunnen komen bij hun werkgever. Bijvoorbeeld vanwege een ernstige en uitzichtloze ziekte. Na twee jaar ziekte hoeft de werkgever geen loon meer te betalen en zou het dus logisch zijn om het dienstverband te beëindigen. Maar dat kost de werkgever geld (de wettelijke transitievergoeding). Door de zieke werknemer op de loonlijst te laten staan (zonder salaris te betalen), kan de werkgever dit omzeilen. Door deze truc zijn sinds de invoering van de transitievergoeding (in 2015) duizenden slapende dienstverbanden ontstaan. Een lastige situatie: werknemers kunnen hun werkgever niet dwingen om het contract te beëindigen. Er zijn inmiddels meerdere rechtszaken geweest, met wisselende uitkomst. De rechtbank in Limburg heeft daarom de Hoge Raad om hierover een definitieve uitspraak te doen. De uitspraak wordt binnenkort verwacht, maar dit oordeel van de advocaat-generaal geeft in ieder geval hoop.

Lees de verhalen:

  • Arjo Meijer (48) krijgt alsnog een transitievergoeding, na een spookcontract van bijna twee jaar. Lees zijn verhaal >
  • Jan Brinks (61) staat al bijna 44 jaar op de loonlijst van een bouwonderneming en wacht nog steeds op een oplossing. Lees zijn verhaal >


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting