Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Acties voor goede cao in de vleeswarenindustrie

Werknemers in de vleeswarenindustrie gaan actie voeren voor een goede cao. Het ultimatum dat CNV Vakmensen op 1 december heeft neergelegd bij werkgeversvereniging VNV is vanmiddag om vier uur verstreken. De vakbonden willen voor de 3.500 werknemers in de sector een loonstijging van 5,5 procent over twee jaar. Bestuurder Peter de Ridder: "Daarnaast willen werknemers volledige betaling voor de tijd die ze op het werk kwijt zijn voor verplichte hygiënemaatregelen, en vaste toeslagen voor ploegendiensten."​

"Werknemers in de vleeswarenindustrie verdienen een loonsverhoging van 5,5 procent in twee jaar, 3 procent op 1 augustus 2018 en 2,5 procent een jaar later. Daarnaast is verbetering van de werkomstandigheden voor hen een belangrijk punt", aldus De Ridder.

"In de vleeswarenindustrie moet je je aan strenge hygiëne-eisen houden. Het is niet meer dan logisch dat de tijd die je daarvoor op het werk kwijt bent, betaalde tijd is. Nu gebruiken bedrijven hygiëne om onderling op kosten te concurreren. Die concurrentie mag natuurlijk nooit over de ruggen van werknemers plaatsvinden. Daarom zijn hier stevige cao-afspraken voor nodig."

Ook eist CNV Vakmensen een vaste toeslag voor het werken in twee- en drieploegendiensten, een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer en een persoonlijk recht voor werknemers om een opleiding te volgen. Voor senioren willen werknemers een hogere bijdrage in de pensioenpremie en onderzoek naar ontzie-mogelijkheden voor werknemers met meer dan 42 dienstjaren. Tot slot eist de vakbond een betere naleving van de cao-afspraken in de sector.

"Werkgevers zijn niet ingegaan op ons ultimatum. Dat is jammer, want de vleeswarenindustrie heeft een hoop te winnen als het gaat om de kwaliteit van het werk en de arbeidsvoorwaarden", aldus Peter de Ridder. "Komende tijd zal het werk bij verschillende vleeswarenbedrijven stil komen te liggen door de acties."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid