Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Blog: Acties doorslaggevend voor akkoord Brink's

Een beter sociaal plan. Met afspraken over scholing, een ontslagvergoeding en pensioenrechten. De acties bij Brink’s zijn effectief geweest.

Is actievoeren achterhaald en zinloos? Vertel dat vandaag maar eens aan de werknemers van Brink’s. Dankzij hun volharding en inzet hebben zij nu een sociaal plan dat meer dan twee keer zo goed is als wat er eerst op tafel lag.

Niet voor onze lol

Vooropgesteld: actievoeren doen we niet voor onze lol. Maar soms is het gewoon nodig om je tanden te laten zien. Omdat je voelt en weet dat het niet klopt, dat het niet rechtvaardig is wat er gebeurt. Omdat je weet dat er betere afspraken mogelijk zijn. En dan moet je het lef hebben om voor jezelf en voor elkaar op te komen. Dan is het tijd voor actie.

Beter sociaal plan

Op allerlei manieren hebben de werknemers van Brink’s aandacht gevraagd voor hun situatie: met manifestaties, een bezoek aan de Rabobank, een bezoek aan G4S, met landelijke en regionale stakingen. Wat zo’n gezamenlijke inzet kan opleveren, bleek op donderdag 5 februari. Een beter sociaal plan, met 500.000 euro voor scholing, een hogere ontslagvergoeding, een regeling voor vrijwillig vertrek en zekerheid over de pensioenen. Brinkers, gefeliciteerd met dit resultaat!

Wrang

Tegelijkertijd blijft het wrang dat zoveel mensen hun baan bij Brink’s kwijtraken. En dat het (nog steeds) niet is gelukt om harde afspraken te maken over nieuw werk bij een van de overnemende partijen. Het is triest en beschamend om te zien hoe grote partijen als de Rabobank (als opdrachtgever) en beveiligingsbedrijven als G4S steeds maar weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen? Ik zie er weinig van.

Pittige tijd

Voor de werknemers van Brink’s die hun baan kwijtraken, breekt er daarom nog een pittige tijd aan. Hopelijk kunnen velen alsnog tegen goede arbeidsvoorwaarden in de beveiligingsbranche blijven werken. Als vakbond blijven we er de komende tijd in ieder geval alles aan doen om dat te bewerkstelligen.

Piet Fortuin
Vicevoorzitter CNV Vakmensen

Mail Piet Fortuin >

 

 

Foto: Piet Fortuin

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid