Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Acties bij Shell voorlopig opgeschort

De vakbondsacties bij Shell worden voorlopig opgeschort. Gisteravond bereikte CNV Vakmensen samen met FNV een onderhandelingsresultaat met de oliereus over een nieuwe cao. “Zolang dat ter goedkeuring ligt bij de leden worden er geen acties gevoerd”, zegt Piet Verburg, onderhandelaar namens CNV Vakmensen.

Het resultaat dat er nu ligt is volgens Verburg misschien niet waar de medewerkers van hadden gedroomd, maar zeker ook niet onverdedigbaar. “Daarom leggen we het voor aan onze leden. Het is nu aan hen om een oordeel te vellen. Zo lang het resultaat ter stemming voor ligt, volgen er geen nieuwe acties. Als de leden het goedkeuren is er sprake van een nieuwe cao.”

Loonsverhoging

Het onderhandelingsresultaat gaat uit van een cao voor drie jaar met daarin drie keer een loonsverhoging: op 1 maart 2019 met 3% (met terugwerkende kracht), op 1 maart 2020 met 2% en op 1 maart 2021 met 2,5%. Met ingang van 1 januari 2021 wordt het aantal opkomstdagen van 6 naar 5 verlaagd en het aantal adv dagen wordt met 1 verhoogd. Bij elkaar heeft dit een waarde van 8%.

Inhaalslag

Afgelopen maand voerden medewerkers van Shell actie voor een fatsoenlijk loon. Daarbij ondernam de oliemaatschappij zelfs een gang naar de rechter om een deel van de acties te verbieden, maar tevergeefs. Lange tijd weigerde de oliemaatschappij fatsoenlijke voorstellen te doen die in verhouding staan met de miljardenwinsten die het bedrijf boekt. “Dat terwijl de medewerkers juist achterliepen qua loon ten opzichte van collega’s in vergelijkbare bedrijven en juist een inhaalslag nodig hebben om hun koopkracht te verbeteren”, aldus Verburg.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid