Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Acties bij Forbo Flooring na 10 dagen voorbij

De acties bij Forbo Flooring, die tien dagen hebben geduurd, zijn voorbij. De vakbondsleden (CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie) hebben vanmorgen na een emotionele ledenvergadering uiteindelijk in overgrote meerderheid ingestemd met een nieuw eindbod van de directie, meldt onderhandelaar Gerard van der Molen van CNV Vakmensen.

Bij de linoleumfabriek was nog nooit eerder zo lang gestaakt. De directie deed gisteren, na overleg met een delegatie van het Zwitserse moederbedrijf, een nieuw eindbod. Het was ‘de uiterste grens’, volgens de directie. “Dat bod hebben de werknemers nu geaccepteerd. Het wordt een tweejarige cao, waarin de lonen in totaal met 6,5% omhoog gaan”, zegt Van der Molen.

Lonen omhoog

De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019. Per die datum geldt een eerste loonsverhoging van 3%, wat betekent dat de werknemers nog een nabetaling tegemoet kunnen zien. De volgende loonsverhogingen gaan in per 1 juli 2019 (1%) en 1 juli 2020 (2,5%).

Waardering en werkdruk

In de kern draaide het cao-conflict volgens Van der Molen voor veel werknemers echter niet zozeer om de loonsverhoging. “De mensen houden van het bedrijf en wíllen helemaal niet staken. Dat ze nu wel in actie zijn gekomen, zegt dus wel iets. Het gaat de mensen niet zozeer om het geld, maar om waardering en meer aandacht voor de werkdruk. Dat punt is nu duidelijk gemaakt en daar moet de directie iets mee. Er zijn toezeggingen gedaan dat er, op korte termijn al, maatregelen komen om de werkdruk te verlichten. We zullen de directie daaraan houden en de voortgang volgen.”

Weer aan het werk

Nu de werknemers het eindbod hebben geaccepteerd, wordt het werk vanmiddag weer hervat. De nieuwe cao geldt voor de bijna 600 werknemers van vestiging in Assendelft. In Coevorden, waar de werknemers een eigen cao hebben, hebben de werknemers gisteravond het cao-eindbod ook geaccepteerd.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting