Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Acties bij AB Transport Group in Heerenveen

Vanaf dinsdag 24 januari gaan de chauffeurs van AB Transport Group in Heerenveen acties houden. Ze willen dat hun werkgever de invoering van een verplichte vierdaagse werkweek intrekt.

De verplichte vierdaagse werkweek is op 1 januari ingevoerd voor de veevoertak. Het gevolg is dat zo’n 62 chauffeurs er flink op achteruit zijn gegaan in salaris doordat ze minder uren maken. Hans Robijn, bestuurder FNV Transport en Logistiek: "Ook moeten de chauffeurs veel meer op zaterdagen werken, waardoor de norm van maximaal 13 weekenden werken per half jaar wordt overschreden. Dit is in strijd met de cao."

Meer reiskosten

Linda Slagter van CNV Vakmensen: "Door ‘gebroken diensten’ moeten chauffeurs twee keer naar de standplaats rijden in plaats van één keer. Ze betalen dat uit eigen zak, want de cao kent geen reiskostenvergoeding. Voor sommige chauffeurs is de reisafstand meer dan 100 km."

Acties vanaf dinsdag

"Vanaf dinsdag gaan we acties voeren", zegt vrachtwagenchauffeur Henk Timmer. "We zullen 11 uur (nacht) rust nemen tussen twee diensten en we werken niet meer dan 8 uur per dag. Dat betekent dat een aantal opdrachten niet kan worden uitgevoerd."

Kort geding OR

Ook de ondernemingsraad (OR) is het niet eens met de verplichte vierdaagse werkweek. De OR spande een kort geding aan tegen de werkgever. De rechter doet woensdag 25 januari uitspraak.

AB Transport Group

Bij AB Transport Group BV, dat deel uitmaakt van de Koninklijke A-Ware, werken in totaal 800 werknemers. Het bedrijf vervoert veevoer naar boeren, meel, gekoeld voedsel en vloeibaar zuivel en heeft grote namen als klant, zoals ForFarmers een van de grootste veevoederfabrikanten van het land.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid